Галъп: Българите се гордеят с традициите си, не одобряват еднополовите бракове

  • 12 септември 2019, 15:03
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium img 4694

70% от българите смятат, че православието трябва да бъде съхранявано като част от идентичността ни, 81% се чувстват по-скоро българи, а 90% споделят, че се гордеят с българските фолклорни традиции и обичаи. В същото време обществото ни не стига до крайности, например еднополови бракове не се одобряват, но обществото няма нищо против различната сексуална ориентация. Това показват данни на агенцията "Галъп интернешънъл" във връзка с проведената вчера дискусия "Консервативни ли са българите? 30 години след 1989 г.".

Обществото ни споделя по-скоро консервативен инстинкт. Делението консервативно срещу прогресистко или консервативно срещу либерално надмогва ляво-дясното деление или пък делението Русия-Запад. По-скоро традиционалистки и консервативно у нас звучат и леви, и десни, и привързани към Запада, и привързани към незападни модели. Това са част от изводите от първата дискусия на Института по социология "Иван Хаджийски" от започващата поредица форуми по повод трийсетата годишнина от началото на демократичните промени у нас.

"Обществото ни е предпазливо, не достига до крайности - общество на здравия разум. И това също е част от по-скоро консервативната нагласа на сънародниците ни. Ако не консерватизъм като идеология, то със сигурност консервативност като практика", отбеляза Първан Симеонов, който представи експериментални данни на агенцията. В тях е проверено отношението към различни провокативни твърдения. Финалната равносметка е, че преимуществено консервативно отговарят около 47%, но като консерватори се определят около 18%, докато преимуществено либерално отговарят около 13%, а като либерали се определят 11%, т.е. в българското общество има консервативност, но още не се нарича така. 

Тома Биков, който беше един от участниците във форума, изтъкна, че силата на консерватизма е в това, че той не е революционен и не е идеология, т.е. носи естественост. Нено Димов пък акцентира върху все по-видимия афинитет към националната държава, религията и традициите. Ангел Джамбазки видя в консерватизма защита на народното и националното и получи подкрепа в тезата си от кмета на община Елин Пелин Ивайло Симеонов, който добави също, че българите като народ са адаптивни и даде поредица от конкретни казуси на ниво местна власт. Модератор на панела беше Кристиан Шкварек.

Философският аспект на проблема беше обсъден в теоретични дебати между д-р Николай Михайлов, Андрей Райчев, Харалан Александров, Боян Стефанов и Тончо Краевски.