ГДБОП трябва внимателно да се наблюдава, защото изкушенията са гигантски

  • 29 юни 2020, 13:34
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium radulov

Не е възможно да съществува толкова голямо разпространение на наркотиците в големите градове, ако трафикантите нямат закрила от някой с власт, който се бори срещу наркотрафика. Така коментира проф. д-р Николай Радулов и бивш главен секретар на МВР пред Kmeta.bg акцията, при която бяха арестувани с подкуп началникът на отдел „Наркотици“ в ГДБОП Цветан Панков и шефът на сектора за противодействие на наркотрафика и разпространението на наркотици в дирекцията. Тези хора познават престъпните организации имат и свои информационни източници в тях и е естествено, ако не са особено морално издръжливи, да се закачат на въдицата на наркотрафикантите, каза Радулов.

Той допълни, че подобни случаи са световен проблем заради огромните печалби, които се генерират от наркотрафика. Данните сочат, че става въпрос за над 80 млрд. долара. Прането на толкова много пари е доста трудно и наркотрафикантите предпочитат да дават пари за закрила на представители на органи на реда, пари на политици за лобизъм, като по този начин изпират парите ефективно и си увеличават бъдещите печалби. Това, което ме кара да недоумявам е системата на поемане на отговорност, допълни Радулов. Според него шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов правилно е поел отговорност, но е трябвало и други хора на високи позиции да поемат такава.

Проблемът със закрилата на наркотрафика ще продължи да съществува, допълни Радулов. Той припомни, че през 2013 имаше опит да се реши генерално проблема, когато ГДБОП е била разформирована. Радулов коментира, че след това тази служба е трябвало да бъде създадена отново от неангажирани със старата организация  хора, а не да се дадат функции на ДАНС и след това ГДБОП отново да се връща в МВР в същия й вид. Това е организация, която много внимателно трябва да се наблюдава, защото изкушението е гигантско, добави Радулов.

Експертът по национална сигурност  допълни, че пак предстоят полицейски протести, защото заплатите не стигат, извънредният труд е голям и в тази ситуация не е  изключено някои хора да се подадат на изкушението като виждат, че техен началник си е построил къща, вдигнал е вила на морето, а те трудно свързват двата края.

Всички от системата на сигурността знаят още от 1990 г. досега, че Студентският град е меката на наркотиците в България. Досега си затваряха очите и хващането на такава голяма пратка през май  беше чиста случайност, допълни Радулов. Той каза също, че е имало и случаи, когато полицай разкрива пратка с наркотици и след това го уволняват.