Георги Стоенелов: Много високо вдигнах летвата за наследника ми

  • 30 октомври 2014, 06:24
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a86a82d5027

Община Ново село реализира 7 проекта през 2014 години. Заслугата е на кмета Георги Стоенелов, чийто усилия са хвърлени изцяло в областта на инфраструктурата. Един от най-необходимите проекти бе изграждането на спортен комплекс в Ново село. А сред най-значимите бе реконструкция на водопроводната мрежа в с. Флорентин и с. Винарово, както и ремонтът на площадното пространство в с. Неговановци. Вече се вижда резултатът от реализираните проекти от общината, а кметът Георги Стоенелов е номиниран за приза "Кмет на месеца" в конкурса на kmeta.bg, на тема "Инфраструктура". За спечелването на приза той е в конкуренцията на още четирима кмета на общини с население под 20 000 жители. Кmeta.bg  разговаря с Георги Стоенелов.


- Господин Стоенелов, имате стара спортна база и я възстановявате или изграждате изцяло нов по проект?
- Има стара спортна база, но по проект ние построихме изцяло нов. Той включва ново футболни игрище, закрита зала за волейбол, баскетбол и хандбал, закрит плувен басейн. В комплекса има административна сграда, хотелска база и малка писта за колоездене. Всичко това е за 6 млн. лв. финансирано по Програмата за развитие на селските райони.
- С кой от всички проекти сте най-горд?
- Със спортния комплекс, но за 2014 г. реализирахме 7 проекта. Най-много съм доволен от изграждането на туристическия център в село Ясен, където няма нито една административна сграда. Доволен съм, че с 470 000 лв. ремонтирахме църквата Света Богородица.
- В момента по какъв проект работите?
- Сега работим по проект на ПУДОС за 1 360 000 лв. за изграждането на водопроводната мрежа на село Винарово. Министерство на финансите ни отпусна 490 000 лв. и възстановихме 140-годишното читалище. На 1 ноември в Денят на народните будители ще направим официално откриване.
- Следващата година каква ви е целта?
- Готови сме с проектите за 2015 г. Ние сме малка община и съм доволен, че за 3 години управление в общината влязоха 12 млн. лв.
- Какво е положението в Ново село след наводненията и първия сняг?
- Ние не сме застрашени, но имаме нужда от средства за 2 детски градини. Да ви кажа честно няма да искам тези пари, защото ме е срам. Като гледам какво става в страната - Бургас и Хасково, ще чакам за следващата година.
- Кое ви мъчи при изпълнението на проектите, финансирани от еврофондовете?
- Бюрокрацията. По четири пъти трябва да се ходи в определена институция, за да ти подпишат един документ, от който ти зависи пускането в експлоатация. И с други колеги сме разговаряли, че бюрокрацията и бумащината ни бавят.
- Вие май сте доста темпераментен?
- Да, аз избухвам, скачам, защото трябва да се върши работата, когато си поел ангажимен. А всъщност стоиш на едно място, защото си зависим от един служител в някое ведомство. Преди дни разплаках една служителка заради проблеми с един наш проект, който е утвърден през май, а започваме чак през септември.
- Хората в Ново село паресват ли ви като кмет?
- Ако кажа на 100% значи това е класическа лъжа. Но това не е нужно да ме харесват всички. Важно е да имаш противници, защото те те коригират. А привържениците ти само те тупат по рамото и тогава започваш да залиташ.
- Имате ли община, която да ви е за пример?
- Не. От началото на мандата ми сме реализирали 24 проекта и може да се каже, че имаме най-много изпълнени проекти на глава от населението. Ново село е с 2789 жители. Направихме център,в който изведохме децата от Дома за лишени от родителски грижи. Отделихме малчуганите по 12. Направихме детска градина и дом за възрастни хора с деменция.
- Каква е оценката ви конкурса "Кмет на месеца"?
- Приятно ми е като си чувам името и ме поздравяват за свършената работа. Аз съм на 65 години, не гоня кариера, а искам хората да живеят добре. Най-лесно е да стоиш и да си взимаш заплатата.
- А, ако не стоиш и си заработваш заплатата, какво!
- Като ти свърши мандата имаш право да посочиш с пръст и да кажеш: Това направих аз.
- Ако не ви изберат следващия мандат?
- Това не е проблем. С всичко, което направихме в общината вдигнах летвата много високо. Тя беше 20 см, сега е 2 метра. Следващият кмет трябва да е много трениран, за да я прескочи. Иначе другият му вариант е да мине под нея, което не е добре за община Ново село.
- Съпругата и децата ви какво работят?
- Жена ми е с ТЕЛК и е безработна. Имам една дъщеря и тя е полицаи. С внучките живеят във Видин.