ГЕРБ, Реформаторите и БСП спечелиха по три общини в Пловдивска област

  • 02 ноември 2015, 15:12
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54ee96f1 a5bc 55c6

Освен в Пловдив, след балотажа вчера ГЕРБ печели още три кметски места в региона. БСП и РБ също имат по трима общински кметове в областта, а Зелените двама. След втория тур общините Стамболийски и Съединение ще управлява ГЕРБ в лицето на Георги Мараджиев и Атанас Балкански.


Мараджиев има 34% преднина пред кандидата на БСП Венера Башова, а Балкански изпревари досегашния градоначалник Георги Руменов от Местна коалиция „Сдружение за община Съединение” с 2%. В „Родопи” бе преизбран Пламен Спасов. За него са гласували 6850 избиратели, а за опонента му Павел Михайлов от БСП бюлетини са пуснали с над 1000 души по-малко. ГЕРБ изгуби изборите в Хисаря, където спечели кандидатът на Партия на зелените – Пенка Дойкова. Тя има 355 гласа повече от досегашната кметица Пенка Генева.


Дама от Зелената партия ще управлява през следващите четири години и Куклен, където ДПС загуби изборите. Мария Белчева спечели убедително на втори тур срещу опонента си от ДПС Наил Рустем. Разликата между двамата е над 38% в полза на Белчева.


Асеновград отново ще се управлява от социалиста д-р Емил Караиванов, който победи кандидатът на ГЕРБ Силвия Хубенова. Брезово с 54% от гласовете ще управлява Радньо Манолов. Негов опонент бе Стоян Минчев от коалиция „Бъдеще за община Брезово“.


Дългогодишният кмет на Сопот Веселин Личев, който се състезаваше за четвърти мандат, загуби от кандидата на БСП Деян Дойнов с разлика от 3%. Реформаторите имат трима кметове, избрани на втори тур. Георги Георгиев ще ръководи община Калояново на мястото на дългогодишния кмет Александър Абрашев, който не пожела да се кандидатира за нов мандат. Ради Минчев е новият стар в Перущица, също издигнат от Реформаторския блок.


Третият реформаторски кмет в Пловдивска област е Емил Кабаиванов. Той повтаря мандата си в Карлово, където при предишното си управление ръководи общината,издигнат от СДС. Ангел Папазов, издигнат от Социалдемократическата партия, ще заеме за трети пореден път първия пост в Община Първомай.  


На първи тур спечелиха 5-ма кметове. Павел Гуджеров от ГЕРБ победи в община Раковски. Постовете си запазиха кметът на "Марица" Димитър Иванов, подкрепен от коалиция между ГЕРБ и Обединени земеделци, на Садово Димитър Здравков от БСП, кметът на Кричим - Атанас Калчев от "Движение Нашият град" и на Лъки - Валентин Симеонов от ДПС.