ГЕРБ се поздрави с победа във всички варненски общини

  • 04 ноември 2019, 13:38
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 4 %d0%bf%d0%be%d1%80%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%85

Пълна победа във всичките 12 общини на област Варна отчете областният лидер на ГЕРБ Иван Портних, който вчера спечели и балотажа за кмет на морската столица. За поредния му мандат са гласували 49 207 души, представляващи 60,79% от участвалите във втория тур на местните избори. За Костадин Костадинов са гласували 29 138 души, или 35,99%. Избирателната активност във Варна вчера достигна едва 28,8%, като малко над 3% от гласувалите са маркирали „Не подкрепям никого“.

Кандидатите на ГЕРБ печелят и балотажите за районни кметове пред опонентите си от „БСП за България“. В район „Приморски“ Петя Проданова е събрала 57,32% подкрепа, в „Одесос“ Георги Недев – 60,4%, в „Младост“ Христо Христов – 60,98%. Тримата управляваха районите и в предишния мандат. Нов, но отново от ГЕРБ е кметът на район „Аспарухово“ - за Ивайло Маринов са гласували 66,46% от пусналите бюлетина. Кметът на район „Владислав Варненчик“ Николай Костадинов (ГЕРБ) бе преизбран още на първия тур.

„Благодаря на всички, които излязоха да гласуват, защото за мен гражданската позиция е изключително важна. Чрез гласуването хората участват в управлението и определят развитието на своя град. Благодаря на всички, които лично ме подкрепиха! Приемам тяхната подкрепа като отговорност и доверие, което ще оправдая с много работа и резултати през

следващите 4 години. Доказали сме, че можем. Готов съм с програма, с ясни приоритети и проекти, и с моя екип продължаваме работа веднага“, заяви Портних.

По думите му ниската избирателна активност във Варна, съизмерима с отчетената в останалата част на страната, предстои да бъде внимателно анализирана, за да се направят съответните изводи. Той припомни, че и през 2013 г. на балотажа във Варна активността е

била около 26% - с около 2% по-ниска от сегашната. Според него основни фактори, които са повлияли на слабата активност, са различни социологически проучвания, налагащи мнение за предизвестен финал на изборите, както и негативната кампания, водена от негови опоненти.

През 2015 г. за Портних са гласували 76 258 варненци, сочат архивите на ЦИК. Това са били 62,67% от действителните гласове, но активността тогава е била над 45%.

За първи път с кмет от ГЕРБ ще бъде община Провадия. Там на балотажа Жоро Илчев спечели 71,73% процента срещу досегашния кмет Филчо Филев. В Бяла Пеньо Ненов (ГЕРБ) победи с 69,53% кандидата на СДС Димитър Петров. Останалите 9 общини си избраха кметове от ГЕРБ още на първия тур.

Кандидатите на ГЕРБ изгубиха втория тур в кметствата Тополи и Звездица в състава на община Варна. В Тополи с 49,22% подкрепа и само 9 гласа повече от кандидата на ГЕРБ Демир Георгиев победител стана Благовест Георгиев от коалиция „БСП за България“. Новият кмет на с. Звездица е Станислава Георгиева от Местна коалиция „Земеделски народен съюз“ (Движение „Гергьовден“, Съюз на свободните демократи). Тя печели втория тур с 51,54% подкрепа.