ГЕРБ взе на прицел кмета на Сопот

  • 29 март 2018, 13:50
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%be%d0%b4%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2

Внасяме сигнал до главния прокурор във връзка със съмнения на груби нарушения на публични финанси и управление на европейски пари от кмета на община Сопот Деян Дойнов. Това заяви Антон Тодоров на пресконференция на ГЕРБ.

По думите му, заради лошо управление на европейски пари от градоначалника, община Сопот е доведена до изключително тежко финансово състояние. 

Информацията е получена от инициативен комитет в Сопот.

"Призоваваме да се направи проверка в община Сопот и да се види дали общо 10 млн. лева щети ще се окажат реалност. Сезираме главния прокурор като резултат от една наша трайна политика", каза Тодоров.

"По оперативна програма "Околна среда" – обект не е завършен изцяло и са нанесени щети според наши данни за няколко милиона. Има отпуснат по ОП "Околна среда" един аванс 620 хил. лева, който е превърнат в заем на общината. Има втора сума – над 400 хил, превърнат в нов заем на общината. Дотук станаха около 5-6 млн. в община Сопот. Един от особено фрапантните примери на пълна некомпетентност е случай с една от детските градини Слънчево детство, където поради грешка в проекта котел който е за 300 киловата е сложен в училището, а този от училището е прехвърлен в детската градина. Така на общината е нанесена щета за 107 хиляди лева. Една от големите щети е че финансовото министерство отпуска 2.4 млн. лева", допълни още той.

Според него кметът на Сопот иска да запуши дупките в хазната на общината, чрез вдигане на местните данъци. "Дълговете се компенсират на гърба на хората", изтъкна Антон Тодоров.

БСП не останаха длъжни на обвиненията и отговориха: "Опитете на ГЕРБ да изкарат управлението на община Сопот като некадърно не са подкрепени нито с икономически, нито с политически факти". Сектратарят на ПГ "БСП за България" Георги Търновалийски опредлени определи намерението на ГЕРБ като опит да се скрият сериозните проблеми. Според него те се опитват да направят обвинение по снимка. 

По думите му един Инициативен комитет е дал информация на един бивш депутат от ГЕРБ, който много умело се използва, за да се манипулира общественото мнение. „Община Сопот беше в много тежко финансово състояние с блокирани активи, банкови сметки“, поясни депутатът и допълни, че дори кметският стол е бил описан от съдия изпълнител.

„Състоянието е значително по-добро благодарение на управлението, което има. Това е видно от отговора на министъра на финансите, който той даде миналата седмица за състоянието на Община Сопот“, заяви Търновалийски.

Снимка на Антон Тодоров: bTV