Герго Гергов: След атаката на дома ми, остава да ме застрелят

  • 22 октомври 2014, 12:53
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 53f9a8c6a9f3a

Брутално нападение с яйца и черна боя имаше вчера над къщата на отстранения видински кмет Герго Гергов, научи kmeta.bg. Сутринта домът му е нападнат с яйца, а вечерта с буркани с черна боя. Герго Гергов беше отстранен от длъжност на 21 август по искане на прокуратурата. Той бе задържан при спецоперация на ДАНС и Софийска градска прокуратура. Гергов е обвинен в нарушение на обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка в общината. Видинчани пък са категорични, че градът вече прилича на европейски с градинки, паркове, детски площадки, осветление и др. Kmeta.bg разговаря с отстранения градоначалник ден след атаката над къщата му.

- Здравейте господин Гергов, как сте?
- Благодаря, чувствам се добре.
- Какво се случва с делото срещу вас, за отстраняване от длъжност?
- Видинският съд е изплашен и всички до един са си дали отвод и не искат да гледат това дело.
- За кога е насрочено?
- Следващият четвъртък ще се гледа от Софийския апелативен съд.
- Прокуратурата поддържа ли обвиненията срещу вас?
- Вчера в прокуратурата ми казаха, че имат само хипотези и работно обвинения. Тепърва ще събират доказателства чрез експертизи.
- Какво се случи вчера?
- Сутринта нападнаха къщата ми с яйца, а към 21 ч. вечерта с буркани с черна боя. Дойде полиция и прокуратура и казаха, че нищо не могат да направят. Следващият път сигурно ще ме застрелят и полицията ще дойде да събере гилзите.
- Имате ли заплахи?
- Има заплахи, това вчера какво беше, получавам и sms-и.
- От къде идват атаките срещу вас?
- Потърсих откраднатите от охранителни фирми 4 млн. лв. на общината. Това са олигарси, които са свикнали да крадат. Финансовата инспекция на Министерство на финансите излезе с доклад и в него се посочва как със съдия изпълнител тези 4 млн. лв. са взети от общината при управлението на предишния кмет. Но това е положението. Никой не иска да брани интересите на общината и видинчани.
- Има ли тук политически мотиви?
- Да разбира се. собственикът на тези фирми е близък приятел с един високопоставен и известен политик от БСП. И най-големият страх на тези хора сега е, че им прерязах парите.
- За две години управление на община Видин, вие какво направихте?
- За две години Видин получи над 100 млн. евро по проекти, които се реализираха. Градът вече изглежда по съвсем различен начин. До месеци тези проекти ще се финализират и тогава ще се види резултатът на моето управление.
- Вие на кои партии имате подкрепата, като кмет?
- Аз съм независим, по бях подкрепен от БСП?
- Е защо са тези циркове тогава?
- Когато станах кмет получих най-лошото състояние, което може да има една община. 20 години нищо не бе направено. Имах подкрепата на БСП, но те все бяха недоволни. Намерих общ език с ГЕРБ и те ме подкрепиха в работата ми. Не мога да кажа една лоша дума за ГЕРБ.
- Кое избирате, да се борите до последно или да си купите еднопосочни билети със семейството ви?
- Второто е добър вариант, но не искам да предам хората - видинчани. Когато ме избраха, преди 3 години казах, че давам себе си на Видин.