Гешев: Разбити са 500 000 e-mail адреси с пароли

  • 25 юли 2019, 16:34
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium image 7405939 126

Над 500 000 e-mail адреси с паролите им от популярен български сайт за електронна поща са били разбити от хакерска атака. Това съобщи в Добрич зам. гл. прокурор Иван Гешев. Той допълни, че ударът е установен от иззети от властите компютърни носители на фирмата, на чийто мениджър бе повдигнато обвинение за тероризъм чрез извършване на компютърно престъпление. По-рано днес стана ясно, че Специализираната прокуратура предаде на съд трима души за хакерската атака срещу НАП. Търговският директор на „ТАД ГРУП“ ЕООД е обвинен за това, че като подбудител, умишлено склонил Кристиян Бойков да извърши престъпление с цел да създаде смут и страх в населението. Същото обвинение като подбудител е повдигнато на собственика на „ТАД ГРУП“ ЕООД И. Т. Според държавното обвинение изпълнителният директор Г. Я. и на собственикът на дружеството И. Т., работодател на Кристиян Бойков, са действали като подбудители на Бойков за извършване на престъплението - хакерската атака с източване на данните на 5 млн. български граждани и фирми.

Установената нова атака с разбиване на паролите на 500 000 e-mail са от популярен български сайт за електронна поща. 

"Т. е., някой е хакнал пощенската платформа. Намерени са над 500 000 пароли, плюс съответните e-mail адреси. Факт е, че тази база данни е хакната. Факт е, че в тази база данни е извършено търсене. Факт е, че са отваряни определени пощи на определени хора. Факт е, че това най-малкото представлява нерегламентирана дейност“, каза Гешев. По думите му действията на фирмата, хакнала сайта, са в противоречие със закона, а търговската дейност е била използвана, за да бъде атакувана държавата. 

"Предстои да бъде доказана основната дейност на фирмата, чийто собственик и служители са привлечени като обвиняеми, и най-вероятно ще се окаже киберрекет“, каза още Гешев.