Гешев сложи под лупа всички проверки за боклука от Италия

  • 21 януари 2020, 13:21
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%93%d0%b5%d1%88%d0%b5%d0%b2

Главният прокурор Иван Гешев постави под специален надзор всички разследвания на подчинените си в страната за престъпления против здравето и околната среда. Причината са тоновете боклук, внос от Италия, открити на различни места в страната. Част от тях са складирани, а за други се смята, че се горят в пещите на ТЕЦ-ове, свързани с Христо Ковачки. 

От днес апелативните прокуратури във София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново ще трябва да следят изкъсо всичко досъдебни производства за престъпленията, свързани с управлението на отпадъци не по установения ред и пренасянето им през границите на страната, съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците и Закона за околната среда и водите, казват от държавното обвинение.

Главният прокурор е указал на административните ръководители на апелативните прокуратури да вземат на специален надзор и всички досъдебни производства, образувани по данни на МВР и ДАНС, събрани в хода на извършваната от тях съвместна проверка, която стартира с негова заповед в началото на месеца. 

Наблюдаващите прокурори пък ще имат задължението да си съдействат с чуждите съдебни власти и по-конкретно с тези в Италия, чрез изпращане на Европейска заповед за разследване в Националното бюро в Евроджъст.