Гидове и снимки с животните в зоопарка вдигат приходите му

  • 19 декември 2018, 12:54
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium 10540792 10152455918682479 5381423378634592021 n

Билетчето за Софийския зоопарк да се увеличи от сегашните 4 лв. на 6 лв. Това е един от вариантите, чрез който да се вдигнат приходите на столичната зоологическа градина, които ще предложи Добромир Бориславов - директор на зоокъта. Ще има ли промени на другите цени? Планират ли се ремонти и реконструкции на съоръженията? Какви специални грижи се полагат за животните през зимата? Отговорите на тези и още въпроси даде пред Kmeta.BG Бориславов. 

- Г-н Бориславов, защо искате входният билет за Софийския зоопарк да се увеличи?

- Това е една моя идея, която е свързана с възможността за подобряване на приходите от дейността. Две години подред Столична община инвестира над 1 милион лева и когато тя прави такива инвестиции би следвало да предоставя услугата на по-висока цена – друг е въпросът дали ще вземе предвид това мое предложение. Все още не съм водил преговори с ръководството на общината дали това ще се случи. Следващата година ще поставя въпроса на масата, но може общината да реши, че ще поеме социалната функция за тази разлика и ще запази съществуващото положение такова, каквото е. Има няколко възможности да се търсят оптимизации и смятам, че това е един от вариантите за увеличаване на приходите, защото с цените на билетите до момента успяваме да съберем приходи, които са наполовина от годишната ни издръжка. Ако собственикът реши да даде по-голям бюджет на зоопарка – ще се съглася да не се вдига входът. Личното ми мнение като ръководител е, че билетът има изключително ниска цена в сравнение с други зоопаркове. За момента зоопаркът ще работи на същите цени и вече след като обсъдим кой е най-добрият вариант - ще преценим дали и за какво ще има промени. 

- Ако вашето предложение бъде одобрено, за какво ще използвате тези приходи?

- Бих ги инвестирал в подобряваме на инфраструктурата на зоопарка. Имаме огромен разход за поддържане на материалната база, което е напълно очаквано на фона на това, че е на над 40 години. Искаме да имаме добра база както за животните, така и за хората. В случая бих започнал да правя подобрения на загражденията на много от животните, които са технически остарели – електро и топло инсталации, вентилация, мрежи, монтаж на стъкла и т.н. Това нещо не може да се случи навсякъде, защото зоопаркът има 57 сгради и се изискват повече средства.

- Планирате ли някакви промени в другите цени - например за лятното зооучилище?

- Подготвил съм портфолио от 5 - 6 предложения, които ще предоставя. Ще поставя на масата и тези въпроси. Тези услуги са много малък приход от това, което е необходимо за инвестиционна цел. Като ръководител смятам, че те трябва да са близки до пазарните цени. Но дори и да ги увелича не знам дали това ще доведе до генерирането на необходимите приходи. След толкова много инвестиции за последните 3 години от СО трябва да говорим как да се увеличат приходите. Собственикът е изградил тази база и има яснота какво ще е най-добре за него. Ще предложа и извършването на търговски дейности от страна за зоопарка, което също може да отхвърли възможността от вдигане на цената на билетчето. Ако продаваме картички, тениски, организираме тържества, рожденни дни, турове с гидове - също можем да генерираме приходи, но трябва да получим разрешение от СО. 

- Ще има ли промени за целогодишните и семейни карти?

- Еднократната карта е 50 лв., с която може да посещавате зоопарка всеки ден. Към моето предложение ще добавя и предложение за семеен билет, който да запази сегашните цени, а ако има възможност да се увеличи цената само на индувидуалния билет. Но ако цялото семейство посети обекта да плаща отново старата цена. В момента търся кой вариант е най-изгоден и за двете страни.

- Какво увеличение искате на бюджета?

- 20% увеличение на бюджета биха били изключително полезни не само заради планираните учеличения в сектора на бюджетните организации за заплатите. По-скоро трябват средства за постоянно увеличаващите се разходи за поддръжка на амортизирани активи. Повишават се цени и на електроенергия, вода... Ако няма такова увеличение трябва да правим икономии, за да се справим с размера на бюджета, с който разполагаме сега. И тази година завършваме с 15% увеличние от приходите на билет. В рамките на 2018 г. не сме имали големи реконструкции. Тази година успяхме да направим две малки заграждения за сурикати и скунксове, но проведохме демостративно хранене, участвахме в различни кампании и успяхме да привлечем много хора - над 30 хил. посетители повече от миналата година. Но всички тези средства отиват в СО, а на нас са ни необходими допълнителни приходни пера. Както вече споменах, искам да ни позволят да извършваме търговска дейност, която може да бъде в много направления и чрез нея да си добавим още финансов ресурс, с който да си покриваме увеличаващите разходи за поддръжка. По този начин няма да товарим посетители на входа, но ако искат вътре да се забавляват повече и да използват допълнителни услуги (да се снимат с интересно животно, да го нахранят, да платят на гид, който да ги разхожда и т.н.) – по тяхна воля ще плащат повече. И тъй като при тяхното предоставяне се изисква допълнителен човешки ресурс - трябва да имаме средства да го заплатим и организираме. Това може би ще бъде най-оптималният вариант за собственика.

- Какви промени планирате през следващата година?

- Планираме завършване на реконструкцията на сектор "Примати", много ремонти на малки заграждения в рамките на годината и още дейности по текущата поддръжка. Това, от което съм щастлив е, че това е първата ни година, през която успяваме да усвоим 100% от предоставеното ни финансиране, което означава, че показваме на собственика, че са ни нужни средства, за да можем да се справим с предизвикателствата, пред които се изправяме.

- Какви специални грижи се полагат за животните през зимата? Как се отразяват студените месеци на мечките - заспиват ли в дълбок сън и кога се събуждат?

- По-специалната грижа през зимата е свързана с допълнителни подобрявания на условията. Осигуряваме им по-топлипомещения , даваме им по-силна храна в зависимост от видовете или по-често или в по-големи количества, следи се активността и т.н. Зимният сезон е по-трудният сезон и се полагат повече грижи, за да може на животните да им бъде комфортно. Мечките не са заспали – те са свикнали да ги храним, независимо, че намаляваме храната, за да ги стимулираме да влязат в хибернация. Въпреки че активността е намалена, стават от време на време да хапнат и да се порадват на снега, което е добре за посетителите, защото по този начин могат да им се радват и в зимни условия. Всяка година заспиват, но по различно време и за много кратко. Не е както в природата по няколко месеца.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух" ТУК!