Гледаме онлайн как живее двойка египетски лешояди

  • 23 април 2020, 19:36
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium 3 32

Технологичният свят ни отдалечава от природата, но в определени ситуации пък ни сближава с нея. Във време на извънредно положение, в което повечето от нас са далече от дивия свят и неговите обитатели, технолoгии като онлайн видео камерите ни дават възможност да наблюдаваме дивото. Българското дружество за защита на птиците Зелени Балкани предоставят жива връзка с един световнозастрашен вид, обгърнат с ореол от митове и легенди – с египетския лешояд.

Едно от мястото на дивото кино е Провадия. За девета поредна година предават на живо от гнездото на двойка египетски лешояди, която преди дни се завърна от Африка и в момента строи гнездото си. От 2012 досега те са отгледали общо 12 малки, като от БЗДП се надяват отново да станем свидетели на снасянето на яйцата, излюпването на новото поколение и всеотдайната грижа на родителите.

Другата камера ни показва конкретни природозащитни дейности, които двете организации изпълняват в рамките на LIFE проекта „Нова надежда за египетски лешод” - пускане в дивата природа на отгледани на затворено птици по метода на забавеното освобождаване. Всеки може да наблюдава на живо адаптацията на трите млади птици, който ще престоят във волиерата до средата на май, когато ще бъдат маркирани със GPS предаватели и освободени.Връзката с двете камери е на сайта на проекта -  www.LifeNeophron.eu.

Снимки: Българско дружество за защита на птиците