Глоба за кмета на Тунджа. Той: "Спазих закона"

  • 16 ноември 2015, 13:22
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 d6f2 b554

Глоба от 10 000 лева виси над кмета на ямболската община Тунджа Георги Георгиев, защото е спазил закона. Това обяви на брифинг самият той, цитиран от Yambolnews.net.


Става дума за проведена обществена поръчка за текущ ремонт на някои улици в селата на четвъртата по територия община в страната. Изпълнението трябвало да приключи на 1 ноември. След отварянето на офертите, процедура, при която се декларират и задълженията на участващите фирми, се оказва, че клосираният от комисията на първо място участник има задължения към НАП. Това автоматично го прави недопустим за участие в търга, камо ли за класиране на парво място.


Заповедта на кмета е да бъде определен за победител следващият в класирането. Първата фирма обаче подава жалба в Комисията по защита на конкуренцията. Докато КЗК образува производството и се произнесе, "първенецът" заплаща дължимото към НАП и в крайна смтка комисията се произнася в негова полза. Въпреки, че към момента на включването в търга, жалващият се е бил неизряден длъжник.


Общината се задължава да заплати разходите в размер на 15 хиляди лева, отделно е глобен и кметът.


Местната власт завежда дело във ВАС, но междувременно никакъв текущ ремонт на улици няма. Предстои провеждането на нов конкурс.