Глобиха дядо Николай за тапетите в "Света Марина"

  • 02 март 2013, 15:38
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a117c169e72

Пловдивският митрополит Николай е глобен за направения ремонт в пловдивската църква "Света Марина". Причина за санкцията са налепените тапети в митрополитския храм, съобщи в Перущица министърът на културата в оставка Вежди Рашидов.


След като министерството бе сезирано за заличаване на стенописите с изрисуваната с библейски сцени хартия, Рашидов назначи проверка. Резултатите от нея сочели, че владиката не е спазил предписанията и затова е глобен в рамките на закона. Така съвестта на министъра в оставка била чиста, че си е свършил работата.


"Не е въпрос на мое лично мнение, защото аз като художник лично бих отишъл и свалил тапетите. Историята не се лепи с тапети, не става по-красиво", обясни Рашидов по отношение на това, дали тапетите ще бъдат свалени. Попита обаче защо пловдивчани, като интелигентни хора, не са свалили хартиените картини от стените.


Според Вежди Рашидов белята вече е направена  и дори сега да се свалят тапетите, отдолу всичко ще бъде унищожено. "Аз не мога да го съдя, той е вашият владика, отидете пак да му кажете", каза още министърът в оставка. В Перущица той провери как върви работата по възстановяването на раннохристиянската базилика "Червената църква", което се извършва по проект на стойност 2,3 милиона лева.