Глобяват болница за плащане „под масата“

  • 11 февруари 2019, 18:26
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium %d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b04

Глоба в размер на 500 лева е наложена на врачанската многопрофилна болница от изпълнителна агенция „Медицински одит“. Санкцията дошла след проверка, образувана по сигнал на родител на малолетно дете, прегледано в лечебното заведение, който сигнализирал за корупционна практика. Управата на МБАЛ „Христо Ботев“ е атакувала назаказателното постановление пред врачанския районен съд. От лечебното заведение опитали да докажат, че санкцията е незаконосъобразна и неоправдана, но ударили на камък.

От решението на съда във Враца става ясно, че от „Медицински одит“ са инспектирали болницата в периода юни-септември 2017 година. Това станало след жалба от родител, чието малолетно дете било прегледано на 24 юни същата година от дежурния специалист по „Детски болести“ д-р Г.Г. Той поставил на хлапето диагноза „ентеровирусна инфекция, неуточнена”. За осъществения преглед обаче, поискал кешово плащане в размер на 20 лева. Паралелно с това лечебното заведение отчело този преглед като „спешен”, включвайки го в отчета си по договор с Министерство на здравеопазването за субсидиране на лечебните заведения. Така реално болницата прибрала втори път пари за предоставената услуга, установило разследването. След констатираните нарушения от „Медицински одит“ съставили на МБАЛ „Христо Ботев“ акт за санкция в размер на 500 лева.

„От събраните по делото доказателства безспорно се установи, че изисквайки и приемайки неправомерно заплащане за осъществен преглед в Спешно отделение на детето М.В. в размер на 20 лв., лечебното заведение е накърнило икономическите му права и интереси. За това поведение правилно и обосновано наказващият орган е ангажирал административно-наказателната отговорност“, заключват врачанските магистрати и не приемат възраженията от управата на болницата срещу наложената глоба. В мотивите си съдиите отчитат и факта, че самото квалифициране на прегледа като „спешен“, не позволява да се поиска плащане за него. Болницата сама е признала вината си впоследствие, като решила да върне поисканите от родителя 20 лева, допълват от районния съд във Враца.

Решението подлежи на обжалване пред административния съд в града.