Глобяват трима кметове за замърсени речни корита

  • 21 април 2015, 10:44
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 546b46a466d7f

Кметовете на общините Ямбол, Павел баня и Николаево могат да отнесат големи глоби за допуснато замърсяване на речни корита на тяхна територия. Срещу тях са образувани административно-наказателни преписки за неизпълнени в срок предписания за почистване на речните корита, съобщиха във вторник от регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите. Глобата, която предвижда законът е от 2 до 20 хил. лв.


   По заповед на министъра на околната среда и водите старозагорската екоинспекцията е извършила проверки за  нерегламентирани замърсявания с отпадъци на речните легла и прилежащите им територии на всички 20 общини в Старозагорска, Сливенска и Ямболска области, и хасковската община Тополовград. Експертите са установили нерегламентирани замърсявания на реки със смесени битови и строителни отпадъци в тези три общини. В Николаево е било затлачено коритото на р. Сулджака, в регулацията на село Едрево.  В Ямбол са били констатирани замърсявания на Тунджа около мостовете на реката в областния град. В община Павел пък отново е била затлачена  р. Турийска край с. Турия, която миналата година причини опустошително наводнение в родното село на Чудомир.


   Според дадените предписания кметовете на тези общини е трябвало да организират почистването на въпросните речни корита до 24 март. Повторната проверка на екоинспекцията обаче е показала, че те не са спазили срока и ще бъдат глобени, ако разбира се не обжалват санкциите и те издържат в съда. Освен това кметове трябва да почистят речните корита  в най – кратки срокове, пред задаващите се пролетни дъждове.