1435302663
Oбщина

Гоце Делчев

ВИЖ общините (14 общини)

Община Гоце Делчев е разположена в Югозападна България, по поречието на река Места. Районът е предимно планински и граничи с общините Хаджидимово, Гърмен, Банско и Сандански. Включва град Гоце Делчев и 10 села: Мосомище, Делчево, Буково, Борово, Корница, Лъжница, Брезница, Господинци, Баничан и Добротино. Общата територия е 315.8 кв.км. Общинският център отстои на 105 км от областния център Благоевград и на 203 км от столицата София.

Един от най-интересните обекти на територията на общината е архитектурният резерват село Делчево, възникнало в началото на XIX век.

В района има 35 църкви, уникални със своята архитектура, стенописи, икони, дърворезба. Изключително интересен обект е и манастирът “Света Богородица” от 1888 година и останките от средновековната крепост “Момина кула”.

Град Гоце Делчев е център на Неврокопската митрополия, която обхваща цяла Благоевградска област. Тук е и седалището на Неврокопския митрополит.

Част от атмосферата на града са възрожденският архитектурен комплекс на Рифат бей, ансамблите от следосвобожденски сгради в старата централна част.

Гоцеделчевската община предлага изключително разнообразни места за любителите на природата. Край брега на Делчевска река се намира природната забележителност Чинарбей.

На територията на общината се намира живописният пролом на р. Места Момина клисура, дълъг 25 км, който свързва Разложката с Гоцеделчевската котловина и отделя Пирин от Дъбрашкия дял на Западните Родопи. Една много красива част от Народен парк “Пирин” - Корнишкият, Брезнишкият и Каменишкият циркус, заемат голяма част от площта на общината. Тук е и природният резерват “Ореляк”, известен с първичните си букови гори. Oттук минава и международният плaнински маршрут Пиренеите - Пелопонес.

Община Гоце Делчев попада в обхвата на Народен парк “Пирин”, чието растително богатство включва близо 2000 растителни вида, като над 110 от тях попадат в Червената книга на България.

Всяка година Гоце Делчев е домакин на Международния фестивал на класическата китара.

 

ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК:

Провежда се през октомври и е свързан с Освобождението на Неврокопския край

 

КОНТАКТИ

гр. Гоце Делчев

ул. “Царица Йоанна” 2

Тел: 088 800 60 80

факс 088 984 86 85

oba@gocenet.net

www.gotsedelchev.bg