Година след труса търсят още пари за Перник и Дивотино

  • 06 юни 2013, 13:06
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a19a1f914c5

Ще възложа на финансовия министър да потърси резерви, с които да допълним средствата за възстановяване  на щетите от земетресението през миналата година. Това обещал премиерът Пламен Орешарски на делегацията от пострадали от природното бедствие, водена от кметовете на Перник и Дивотино - Росица Янакиева и Румен Сергиев. Тъй като голяма част от определения финансов ресурс вече е разпределена, кабинетът ще търси „странични" пари, за покрие нуждите на хората.

„В рамките на бюджета, правителството ще направи всичко възможно, да се намерят средства, с които да се подпомогнат хората, на които е отказана помощ. Между тях има жители на двете населени места в неравностойно положение, в много тежко състояние, техните молби ще се преразгледат", заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той е поел Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, тъй като, по правилник, с нея се занимава шефът на МВР.

Молбите, на които е отказана помощ са 4 540.  „Получихме разбиране отказите да се преразгледат", каза на свой ред кметицата на Перник Росица Янакиева. По разчети на общината, трябват още 14 млн.лева за подпомогане на възстановителните работи на частни домове и 6-7 млн.лева за публичните сгради.

Янакиева поставила, за пореден път, и въпроса, за капацитета на комисията, която оценява щетите от земетресението. „Експертите са четири, пет човека, които не могат да обхванат всички пострадали", допълни Янакиева.

За да може по-бързо да се преразгледат отказаните молби, ще бъдат привлечени още експерти от Гражданска защита. Вътрешният министър не се ангажира в какъв срок ще има резултати, но заяви, че това ще стане във възможно най-скоро." Все още нямам представа с какъв обем работа ни предстои да се занимаем, затова и не мога да посоча срок", коментира той.

До момента са изразходвани 21 милиона лева. От тях малко над 12 милиона лева са били за обезщетения на гражданите, а малко над 7 милиона - за възстановяване на общински сграден фонд.

„Ресурсът, с който разполага Междуведомствената комисия е предназначен за възстановяване, държавата не е в състояние да отпусне пълната сума за обезщетение", подчерта Йовчев. Според него, е най-важно да се възстанови у хората чувството за справедливост, защото много от тях са обидени и огорчени, и смятат, че държавата не се е погрижила за тях. Извън официалните изявления, той обясни, че парите, които са останали в бюджета на комисията отдавна са разпределени за укрепване на мостове, възстановяване на пътища и на други щети.

„40 години съм работил за държавата, а сега тя не може да ми помогне", ядосва се жител на Дивотино, след срещата с Орешарски и Йовчев. Три семейства живеят в триетажната къща, която той построил с двете си ръце през 1986 г. От тревоги се поболял и се наложило да му сложат пейс мейкър. Жена от същото село пък разказа, че къпането в семейството вече ставало като някой от фамилията стои на пост пред външната врата, за да може, ако земята пак се разтресе, човекът да не бяга гол навън от полуразрушената къща.