Годишните награди за туризъм: Велинград е СПА-столица, Варна - перлата ни на Черно море

  • 19 декември 2016, 20:10
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium angelkova 1

[caption id="attachment_97709" align="aligncenter" width="810"]angelkova Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви победителите Снимки: Десислава Веселинова, Kmeta.bg[/caption]

Велинград е СПА-столицата на България, Варна-перлата ни на Черно море, Банско – първенецът на зимната почивка, а Русе – лидерът в културата и историята. Това са резултатите от първите Годишни награди в туризма, които организира Министерството на туризма. С няколко призови места е и община Казанлък.

Националните призове се връчват на официална церемония в Централния военен клуб.

Градът с най-много минерални извори безапелационно печели вота в категория „Община на 2016 за балнео и СПА“ с почти 60 на сто от гласовете. Следват Поморие, Сапарева баня и Гърмен.

След лидера в „Морски туризъм“ Варна се нареждат Приморско, Каварна и Царево. Градът под Тодорка няма алтернатива в категорията за планински туризъм. На втора позиция тук е Смолян, на трета – Лъки.

Старинният Пловдив взима наградата за „Специализиран туризъм“, следван от Пътят на мълчанието – Екопоход до Тракийския мегалит, община Казанлък и Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

[caption id="attachment_97710" align="aligncenter" width="810"]Кметът на Пловдив Иван Тотев получи приза от Даниела Савеклиева Кметът на Пловдив Иван Тотев получи приза от Даниела Савеклиева[/caption]

Градът на розите е в призовите места в още няколко категории, като с едноименния си фестивал е на първа позиция в „Туристическо събитие“. Тук конкуренцията, която надвива са фолклорният събор на Рожен и Дефилето на младото вино в Пловдив.

Казанлък с малко губи от фолклорния събор на „Леденика“, Враца, в категорията „Духът на България“, където се нарежда и Есенният панаир на занаятите в Пловдив. Музеят на розата е веднага след крепостта „Туида“ и Двора на кирилицата в Плиска в „Туристическа атракция/обект“.

Лидер в културно-историческия туризъм е Русе, следван от Стара Загора и Пловдив.
„Корените на България“ – маршрутът, включващ исторически забележителности в Шумен, Мадара и старите столици Велики Преслав и Плиска, е дестинация №1. Тук са още Русе и Пловдив.

[caption id="attachment_97711" align="aligncenter" width="810"]Кметът на Шумен Любомир Христов Кметът на Шумен Любомир Христов[/caption]

Първенец в „Иновация“ е мобилното приложение с Augmented Reality изживяване на издателство Travel books.

„Изборът на българите“ категорично пада върху античната крепост Кабиле, Ямбол, Античния театър в Пловдив и храма „Св. Вмчк Георги“ в Добрич.

Отличените в конкурса публикации са „Брюксел награждава замъка в Равадиново“ (в. Стандарт“), „Как да растеш, но да не остаряваш /из тайните на едно столица/“ от блога на Стефан Колев, „Мишкова нива – българският Стоунхендж“ (tourbg.net), както и репортажите на телевизия „Туризъм“ „България – наследство от траките“ и на радио „Фокус“ - „Панагюрище – Панагюрското злато, крепостта Красен, маршрути, местността Пнагюрски колонии“.

Целта на конкурса беше да се отличат институциите и неправителствените организации, които полагат усилия туризмът в България да се развива.

За участие бяха подадени над 200 кандидатури. Категориите са общо 16, като само за „Духът на българите“ състезаващите се бяха предварително определени. За някои бяха допуснати повече номинации.

Порталът на българските общини Кмета.bg и economic.bg са сред медийните партньори на събитието.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК!