Гомотарци празнува Петровден с кмета на Видин

  • 14 юли 2019, 17:02
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium gomotarci deca

По традиция жителите на село Гомотарци, община Видин, тачат празника си на Петровден по стар стил, съобщи кметът Ирена Иванова. Вчерашния ден те прекараха на площада от 10 часа сутринта до полунощ. 

Най-напред 60 деца преминаха пред насядалите на площада баби и дядовци, облечени в народни носии, изработени преди години от тях. След това започна концерт. На откритата сцена излязоха самодейни групи на местния клуб на пенсионера и на читалище „Славяни“, танцовата форамция „Фиданките“ от Видин, румънски фолклорен състав.

Гост на местните бе кметът на общината Огнян Ценков. Той ги поздрави за волята да продължават традицията си и да тачат празника на селото на Петровден по стария стил. Радвам се, че на този ден се събирате кой където и да живее в родните домове. Продължавайте тази хубава традиция, заръча им той.

Ирена Иванова връчи на Огнян Ценков плакет с герба на селото. Докато има толкова деца и възрастни, облечени в националните ни носии, докато има толкова весели и доволни живеещи тук хора, Гомотарци ще го има, споделяха участниците в селския празник.