Гонят концесионерите на 6 плажа 

  • 11 септември 2018, 18:11
  • Default profile Автор Александра Петрова
%d0%90%d0%bd%d0%b3%d0%b5%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b07

Концесиите на няколко плажа по цялото Черноморие ще бъдат прекратени още в началото на месец октомври. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова при посещението си в Бургас.

Развалени ще бъдат договорите на плажовете – Елените 1, Бяла – Централен, „Градина” – Созопол, Слънчев бряг – Централен, Шкорпиловци, Обзор – Юг.

Основните причини за крайната мярка са липсата на достатъчно спасители и надвишаване на търговската площ, предвидена в схемите за преместваемите обекти. Други нарушения са липса на указателни табели.

„Има още „кандидати” за прекратяване на договорите, но изчакваме до края на септември, за да видим дали ще са отстранили нарушенията, които сме установили. До момента сме наложили над 450 000 глоби и неустойки по отношение на проверките. Най-голяма е глобата, която сме наложили на Албена – 101 хил. лв. Тя е за липса на спасители”, заяви министър Ангелкова.

По думите ѝ с промените, които са предвидени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, са заложени допълнителни санкции по отношение на неохраняемите плажове.

„Едно от честите нарушения това лято беше на неохраняеми плажове да се разполагат нерегламентирани търговски обекти и съответно да се извършва незаконна търговска дейност. В Слънчев бряг и Елените има доста нарушения, които в предишни години не ги е имало”, отбеляза Ангелкова.

По отношение на останалите нарушения министърът на туризма подчерта, че с всяко лято те намаляват. Това са показали и съвместните проверки, които Министерството е извършило съвместно с редица институции – НАП, Българската агенция по безопасност на храните, Комисията за зашита на потребителите, МВР, РИОСВ, РЗИ.

Въпрос, който остава висящ за следващото лято и трябва да бъде решен, е уеднаквяването на терминологиите в закона за туризма и в ЗУТ.

„Това е важно най-вече, когато говорим за хотелите и местата за настаняване”, допълни Николина Ангелкова.

За първите два месеца на летния сезон – юни и юли, по родното Черноморие са почивали около 2,8 млн. чуждестранни туристи, което е с 3,6% повече в сравнение с миналата година. Основно ръстовете са от Румъния, Великобритания, Полша, Чехия, Израел. Германия запазва нивата от миналата година, а Русия бележи спад от 3%.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!