1435308241
Oбщина

Горна Оряховица

ВИЖ общините (10 общини)

Община Горна Оряховица се намира в Централна Северна България, по поречието на река Янтра. Горна Оряховица е важен железопътен възел. В близост до града се намира гражданско летище.

Историята на града започва през III - IV век, когато е изградена крепостта “Ряховец”. Съоръжението е построено за охрана на пътя от римския град Никополис ад Иструм към Августа Траяна (дн. Стара Загора). След идването на славяните и прабългарите и образуването на българската държава в района на крепостта възниква селище. Крепостта “Ряховец” се превръща в един от големите средновековни градове - крепости. След опожаряването й по време на II кръстоносен поход през 1444 година населението се премества в територията, където израства и съвременният град. Успешно започнали да се развиват всички браншове от занаятите и търговията. Пазарите на града стават прочути в цяла Северна България, а по-късно тук започват да идват и търговци от цяла Европа и от Азия.

Останките от древната крепост “Ряховец” са един от най-важните археологически паметници в община Горна Оряховица. Сред запазените крепости е и “Калето”, намираща се в близост до с. Горски горен Тръмбеш. Край село Правда е открито неолитно селище.

През 1870 година Горна Оряховица е обявена за град.

През 1899 година е открита жп гарата, с което става възможно най-дългото железопътно трасе в България - 541-километровата линия София-Варна.

Най-голямата за времето си фабрика за производство на захар и захарни продукти на Балканския полуостров е изградена в Горна Оряховица през 1913 година.

В общината се намира защитената местност Божур поляна - рядко находище на божур, превърнал се в един от символите на Горна Оряховица. В покрайнините на града е разположен лесопарк “Камъка”, в който се срещат редки видове птици. Сред тях е скалният орел (картал), чието изображение се открива върху средновековен пръстен - печат от крепостта “Раховец”.

През последните 15 години Горна Оряховица се утвърждава като фестивален център с национално и международно значение. Някои от по-важните редовни годишни събития, провеждани в града, са: Празник на горнооряховския суджук, Общобългарски читалищен събор, Международен детски фестивал “Раховче”, рок фестивал “Горна Open Air”.

 

ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК:

29 май

 

КОНТАКТИ

5100 Горна Оряховица

пл. „Георги Измирлиев“ №5

Тел: +359 618 60501

Факс: +359 618 60203

obshtina@g-oryahovica.org

www.g-oryahovica.org