Горнооряховското летище става първата в Европа база за авиоскрап

  • 19 май 2015, 11:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5d3889ba36

Американска компания има желанието да превърне летището край Горна Оряховица в център за рециклиране и преработка на използвани самолетни части. Това ще стане с отдаването на аеропорта под концесия, което се очаква да се случи до края на годината, съобщи председателят на Парламентарната комисия по транспорт Гроздан Караджов.


До края на месеца Министерски съвет ще гласува решението, а в последствие ще бъдат обсъдени конкретните параметри с американските инвеститори, които са готови да вложат над 100 млн. евро, откривайки 500 работни места за инженери, шлосери, фрезисти и пр.


Горна Оряховица ще бъде последна спирка за самолети, които излизат от употреба. На българска земя те ще бъдат разглабяни, а частите, които са изправни и могат да се използват повторно, ще бъдат преработвани, информира в-к „Борба”. Това ще превърне аеропорта в единствена по рода си база за рециклиране на стари самолети, като до момента такива центрове има предимно в САЩ и Азия.


Летището ще запази основната си функция и ще обслужва граждански полети, но с новата инвестиция в района му ще се появят и предприятия, които да снабдяват цеховете за разглабяне на самолети с опаковки, инструменти и др.


Концесията ще даде възможност районът да се превърне в каргохъб благодарение на ЖП-гарите в Горна Оряховица и Велико Търново и изграждането на АМ „Хемус” и високоскоростния път Русе-Свиленград.