Гостите на Момчиловци искат да правят пататници и да плетат билки

  • 29 август 2018, 15:38
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium 403958880 22

Фестивал на киселото мляко ще се проведе в китното родопско село Момчиловци в края на септември. Коя ще бъде най-голямто атракция и какво ново да очакват посетителите на празника? От къде идват гости в селото и с какво Момчиловци привлича туристите? Има ли интерес за закупуване на имоти и на какви цени се продават? Отговорите на тези и още въпроси научихме от Сийка Суркова - кмет на Момчиловци.

- Г-жо Суркова, тазгодишната програма за Фестивала на киселото мляко в Момчиловци е интересна и разнообразна. Коя ще бъде най-голямто атракция и какво ново да очакват посетителите на празника?

- Ако можем да го начерем атракция, това е едно значимо изследване, свързано с дълголетието в нашия регион, което се прави от проф. Игнат Игантов. По време на фестивала ще бъдат представени резултатите от него. Ще бъде прожектиран и филм за дълголетието в Родопите. Очакваме да се случи нещо много голямо. Един феномен, който е изследван много дълго време, който буди интереса на всички по света - ще има своя отговор. С нетърпение очакваме резултатите. Фестивалът ще бъде пъстър, колоритен, ще има и забавления и сериозна научна част. Стартираме на 21-ви септември (петък), когато чакаме делегация на гости от Китай. Ще има много музика, настроение. На сцената ще оживее българският фолклор. Гвоздей в програмата ще бъде националният конкурс за красота "Кралица на киселото мляко - Мис Родопи". Интересът е голям, предстоят кастингите. Също така по време на празничните дни изложители ще показват своята продукция, представители на български занаяти ще демонстрират умения. Посетителите ще могат да опитат качествени млечни продукти, направени по оригинален начин.

- Има ли интерес и предпочитат ли гостите на селото традиционни родни продукти, домашно направени?

- Различните места в България предлагат различен вид туризъм. Туризмът в Момчиловци е свързан преди всичко с бита, културата и традициите. Идвайки в селото гостите ни се докосват до природата, до своите корени. Не предлагаме супер лукс, но за сметка на това посетителите могат да се потопят в начина на живот на местните. Традиционните ястия, които са били векове наред в Момчиловци се търсят от туристите. Продуктите тук са здравословни, хората предлагат това, което отглеждат в градините. Пататникът, който е една от емблемите на кулинарията на Родопите, качамака, чевермето, овчето и краве сирене, брънза сиренето, чай от планината. Преди две години Момчиловци бе обявен за център за здравно-духовния туризъм. Селото получи това призвание заради боровата гора, чистия въздух и чистата планинска вода, начина на живот на хората, здравословната ни кухня и не на последно място вярата. Тук хората са силно вярващи. Църквата ни е на 182 години, камбанарията е белег на каменоделската школа и е част от Стоте национални туристически обекта. Момчиловци е заобиколен от 27 параклиса, имаме 3 светещи кръста, които показват и в тъмната част на денонощието, че тук живеят вярващи хора, които са сигурни, че Бог им помага.

- Колко туристи очаквате да пристигнат за фестивала?

- Очакваме хиляди гости от близо и далеч. Базата в Момчиловци е почти на 100% резервирана. Настаняват се хора от околните села и градове. Това е празник, който дава акцент на традициите, културата и добрите отношения между Момчиловци и Китай.

- Как се развиват българо-китайските отношения?

- Сътрудничеството между Момчиловци и Китай е от доста години и носи доста позитиви на селото и на местните хора. Радваме се на едно добро партньорство с фирмата, произвеждаща киселото мляко в Шанхай вече 9 години. Освен това осъществяваме и малки инфраструктурни проекти. През годините имаме озеленяване на площ, ремонт на фонтана в парка. Сега работим върху друг проект, който ще бъде готов за фестивала - емблема на Момчиловци, карта, която ще показва забележителностите в селото, местата за настаняване и т.н. Говори се и за по-големи проекти - за изграждане на демонстрационен център-ферма и мандра. Инвестицията ще бъде българо-китайска.

- Колко китайски туристи посещават Момчиловци годишно?

- Около 1000 туристи от Китай идват в Момчиловци. Идват и в организирани групи и единични посещения. Всички те са чували за селото заради марката кисело мляко, популярна в Китай. 

- От къде идват гости в селото и с какво Момчиловци привлича туристите?

- Най-силният туристически сезон за Момчиловци е лятото. През август селото ни е пълно с гости от всякъде. Посрещали сме хора от Бразилия, Корея, Германия, САЩ. Това, което търсят в Момчиловци, е уникалната природа. Една част от туристите идват и за лековитото аязмо. Българите са повече от чужденците. Те избират място за настаняване там, където ще се чувстват уютно като у дома си. Променя се профилът на туристите - вече искат да участват, да се включват в нещо, да бъдат част от начина на живот на хората тук. Не е чуждо явлението туристи да приготвят пататници с домакините или да тъкат ароматни килимчета от билки и цветя, да се учат да играят хоро с танцовите състави от читалището. Планинските преходите също привличат. Имаме две много популярни екопътеки. Едната е кръстена на едноимената родопска песен "Торнал е Тодю", която е единствената песен за работа. Самата пътека разказва легендата за песента. Другата е Пътеката на дълголетието, дълга около 6 км и се вие на осморка около селото. През нея минават любителите на планината.

- Има ли интерес за закупуване на имоти и на какви цени се продават?

- Пазарът на недвижими имоти бележи ръст миналата и тази година. Търсят се имоти предимно от българи, живеещи във вътрешността на страната или в чужбина, които искат да имат свое място за почивка. Цените са различни, като средно един квадратен метър в регулация върви около 25 евро.

- Миналата седмица приключи провеждащият се курс по китайски език в селото. Има ли интерес към изучаването на този език?

- Обучението се проведе за втора поредна година, което означава, че интерес има. Желаещите тази година бяха 20. Те ще се представят по време на Фестивала на киселото мляко и тогава ще получат своите дипломи. Съществува интерес и за надграждане на наученото. Една част от хората са курсисти от миналата година. На някои им се наложи да приложат наученото. Пътуват до Китай или когато дойдат китайски туристи те общуват с тях. Един език съвършено различен от нашия, но пък изключително интересен и екзотичен за хората в Момчиловци.