Гостите на остров Св. Анастасия ще "плуват" сред потънали кораби

  • 26 април 2019, 13:08
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium %d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2

Павлин Димитров е управител на една от най-посещаваните туристически атракции в община Бургас – остров Св. Анастасия. Завършил е Колежа по туризъм в Бургас, след което учи международни икономически отношения във Велико Търново. Владее три чужди езика – английски, немски и руски. Работил е на всички нива в сферата на туризма - от рецепция до комплексен управител по черноморските и планинските ни курорти. Малко повече от месец преди началото на същинския туристически сезон по Черноморието разговаряме с Павлин Димитров, за да разберем готов ли е островът да посреща гости.

- Г-н Димитров, посрещнахте ли вече първите гости на острова за тази година?

- Да, на 6 април посрещнахме първите гости за сезон 2019. Бяха предимно от България, но имаше и гости от Полша, Норвегия, Англия и Русия.

- По колко курса на ден ще се извършват до началото на активния туристически сезон и с каква честота ще се движат корабчетата през лятото?

- В момента кораб „Анастасия” извършва по два курса на ден, по график в 10:00 и 13:30 ч.

При запитване и интерес от групи е възможно и пътуване извън утвърдения график. През лятото курсовете ще са по 3 на ден. Ще се включат и частни плавателни съдове, както от Бургас, така и от Поморие, Созопол и Несебър.

- Има ли резервации за предстоящите великденски празници?

- За великденските празници имаме резервации, дори и за нощувки за целия период на почивните дни.

- По предварителни данни колко посетители очаквате това лято?

- Няма как да имаме предварителни данни за посещенията, понеже пътуването до нас е свързано с времето и метеорологичните условия, но сме с потвърдени дати за кръщенета и венчавки, фирмени събития и концерти. След първоначалния шеметен интерес и нарастващ брой гости в последните години, посрещаме малко над 40 000 гости на сезон. Смятаме, че тази година също ще е така. Островът има капацитет.

- Какво могат да видят на острова вашите гости? Какви места могат да посетят? Как могат да прекарат времето си?

- Гостите, слизащи от кораб „Анастасия”, се посрещат от екскурзовод, който в рамките на 10 минути разказва за историята на острова и насочва посетителите към скалните образувания: Портата на слънцето, Дракона, вкаменения пиратски кораб. Дава се информация за храма „Успение Богородично”, кладенеца на желанията и музея с мултимедийна експозиция. От тази година на втория етаж на голямата манастирска сграда, строена в края на 18-ти век, съжителстват 3 експозиции. Основната – „Островът на лечителката“, „Животните на Черно Море“ и най-новата „Тайните на Черно море“.

Това лято посетителите в музея могат да видят: пиратите и тяхното съкровище, светещото морско дъно, макети на потънали кораби от различни епохи. Чрез 3D маска любопитните ще се гмурнат на дълбочина от 300 метра и ще поплуват сред древни корабни скелети. Експозицията продължава с Карцера, където върви филм със снимките и имената на 43-мата затворници, избягали от острова на 29 юли 1925 г., което дава повод през втората половина на ХХ век островът да се преименува на Болшевик.

Икони на Света Анастасия от различни части на света могат да бъдат видени в следващото помещение. Мултимедийни инсталации показват още пишеща се молитва и разлистващо се евангелие.

Последните 2 помещения в музея са посветени на поета Христо Фотев и на рибите, които плуват в морето около острова. В реални размери могат да се видят: акула, калкан, морска котка, попчета, сафрид, паламуд и др.

Стандартното време за престой на острова е 2 часа, които са достатъчни за разходка, посещение в музей, обяд с традиционна рибена чорба, тарама хайвер и миди, например. Посетителите могат да опитат също ароматен билков чай, приготвен от местни билки, отглеждани в Лекарната, където предлагаме още билков мед от Странджа и козметични продукти с черноморска луга и кал. Туристите могат да си закупят и етерични масла от различни билки.

- Към кои от обектите на острова туристите проявяват най-голям интерес?

- Основният интерес на гостите е към храм „Успение Богородично“ и Музея. Пътуването по море трае само 30 минути, но в комбинация с чистия морски въздух на острова апетитът на посетителите рязко се обостря и смея да кажа, че бистрото се радва винаги на голям интерес.

- Освен с богатата си история о. Св. Анастасия привлича и с културни събития. Предвидили ли сте и тази година да има открита сцена за постановки, представяния на книги и концерти?

- Откритата ни сцена се утвърди като търсено място от много артисти и музиканти за изява. За щастие си имаме и редовни почитатели на изкуството и острова. Тази година в партньорство с Държавната Бургаска Опера ще се насладим на гласовете на Орлин Горанов, Еделина Кънева и Орлин Павлов. Милица Гладнишка ще ни радва и това лято, но този път тя ще пристигне с Васил Петров и шуменската филхармония. В момента сглобяваме програмата и чакаме потвърждение от други артисти и изпълнители. Сцената на острова отново ще е пълна и ще предложим много емоции на нашите гости.

- Островът безспорно е много красиво и романтично място, има ли интерес от двойки, които да организират сватбите си там?

- Да засега има 3 дати за венчавки през лятото, но съм убеден че ще станат и повече.