Готвят програма за учениците за превенция срещу употребата на дрога

  • 16 януари 2019, 13:55
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
49346125 279760582670963 3055597316724490240 n

По инициатива на кмета на община Банско – Георги Икономов, и на ръководството на полицията се организира работна среща с директорите на училищата. На дискусията бяха поканени и експерти от Института по психология към МВР, а конкретната тема бе подобряване на превенцията на употребата на наркотици сред подрастващите.

Полицейският началник запозна присъстващите с тревожните тенденции на увеличаване на броя на употребяващи деца, както и смъкване на възрастовата граница.

„Първата стъпка в работата ни с децата е да изградим доверие у тях - към семейство, училище и органите на реда. Оттук нататък щафетата за конкретните практически занимания за постигането на тази цел, е в ръцете на експертите към МВР и на директорите на учебните заведения. Те имат за задача в кратък срок да изготвят програма, която да започне да се изпълнява още през втория срок от настоящата учебна година”, каза кметът Икономов.  

Той бе категоричен, че най-важното звено си остава семейството. И призова родителите да бъдат бдителни и отговорни, да не се притесняват да търсят специализирана информация и помощ от органите на реда или от училищните психолози.

Програмата за повишаване на доверието на децата в институциите ще предложи занимателни и игрови форми, подходящи за възрастта на учениците от 5 до 8 клас. Тя ще бъде изработена с експертното съдействие на психолозите от МВР и пилотно ще се изпълнява до края на учебната 2018/2019 г.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!