Готвят протести на делото за радикален ислям

  • 29 октомври 2012, 06:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a070e0a40cd

С гневни протести се очаква да продължи днес делото срещу 12 имами и една жена за радикален излям, което се гледа в Окръжен съд в Пазарджик.


Организатори на проявата са ВМРО-БНД и „Атака". Те са категорични, че ще протестират не срещу мюсюлманската религия, а против радикалния вариант на исляма. Искането им е за защита на работата на българския съд и предотвратяване на опитите за влияние върху него по време на делото.


От Районното мюфтийство в Пазарджик обявиха, че мюсюлманите от района няма да правят отново протест пред сградата на съда. Според районния мюфтия Абдула Салих, който е и обвиняем по делото за разпространение на радикален ислям, контрапротестът няма да доведе до нищо добро.


Очаква се в района на Съдебната палата в Пазарджик да има засилено полицейско присъствие. Според ВМРО и „Атака" инициативата им ще обедини около 400 техни съмишленици. Ако и мюсюлманите излязат по същото време, в центъра на града ще се съберат над 800 души.


По делото трябва да бъдат изслушани още седем свидетели, сред които трима с тайна самоличност. Заседанието е насрочено за 9 часа.


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!