Градушка с размер на грахово зърно връхлетя Хасково

  • 02 юни 2019, 10:09
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%83%d1%88%d0%ba%d0%b0 3

Силна буря с градушка колкото грахово зърно удари Хасково снощи. 110 сигнала са получени в общината по време на бедствието - предимно за много наводнени приземни етажи и автомобили. В града паднаха 62 л/кв.м дъжд за по-малко от час.

Огромното количество вода е нанесла щати най-вече по улична инфраструктура, има наводнени магазини, мазета поздемни гаражи. Заради бурята за близо два часа е бил затворен част от главния булевард България в Хасково. Там се е срутила тухлена стена. С трактор на общината теренът е бил разчистен.

Днес кметът Добри Беливанов свика Кризисен щаб, за да анализира щетите от проливния дъжд. В заседанието участваха представители на Пожарна, Полиция, Общинска полиция, ВиК .

Няма бедстващи или пострадали хора, няма прекъснати пътища до села в общината. Всички улица в града са проходими, отчете щаба.

Наводнени приземни етажи на къщи има на улица "Пионер", където ситуацията се създава от недостатъчен дебит на канализацията и запушване с боклуци от близкото дере. Там ще бъде изпратена техника, за да изчисти инертните материали, а от ВиК Хасково ще осигурят машина за почистването на канализацията.

От пожарната продълават да отводняват мазета, асансьорни шахти  и подземни гаражи. Към този час се изпомпва водата с дълбочина над два метра от комплекс "Ривърхаус", отводняват се още помещения на улица "Тутракан".

Повече от 20 отводнявания са извършили от снощи до днес служителите на пожарната. Отстраняват се паднали дървета на улиците „Ихтиман“ и „ Драгоман“

И към този час продължава разчистването на нанесените щети от бурята от работници.