Градът на Панорамата трябва да има "Арена Плевен"

  • 26 септември 2019, 13:58
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%9c%d0%b8%d1%80%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2 %d0%9f%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b21

Номинираният от ГЕРБ за кмет на Плевен Мирослав Петров обяви, че спортът е един от най-важните приоритети в управленската му програма. Кандидатът на Бойко Борисов анонсира и бъдещ строеж на нова спортна зала.

- Защо спортът е основен приоритет на ГЕРБ в Плевен?

- Самият аз съм спортист. Тренирам карате-киокушин от 17 години, бил съм инструктор. Спортът е здраве. Той е основният фактор, който се бори със затлъстяването и обездвижването. Това знаем е негативна тенденция в световен мащаб. Трябва да създадем условия и подходящи примери, за да се справим с тези проблеми. Ние сме длъжни да направим всичко за здравето на плевенчани. Както за малките, така и за големите. Ще насърчим нашите съграждани да спортуват.

- Само заради здравето залагате на спорта?

- Местната власт е длъжник на спорта в Плевен. Нашият град е със спортен дух и много таланти. Всички знаем имената на световните и олимпийски шампиони, прославили нашата страна, а и родното си място. Днес спортното училище се нуждае от подкрепа, стадионът се нуждае от инвестиции, а Плевен има нужда от нова спортна зала.

- Защо град от който са тръгнали знаменитости в борбата и леката атлетика например няма своя модерна зала?

- Ако трябва да съм честен с вас, и аз си задавам този въпрос. Теренът за залата е обособен, прилежащата инфраструктура е налице. Два милиона от парите на данъкоплатците са похарчени за проучване и проектиране. Отделена е сериозна сума за реализация на проекта. Това е заслуга на управлението на ГЕРБ от 2011 г. до 2015 г. С други думи – половината работа е свършена, но за огромно съжаление на плевенчани в последния мандат не се случи нищо. Очевидно градската управа буквално е вкарала залата във фризера за четири години.

- Какъв тип зала?

- Аз и екипът на ГЕРБ поемаме ангажимент, в партньорство с държавата, да построим „Арена Плевен“. Вече съм провел разговори на най-високо ниво в изпълнителната власт. Имаме тяхното уверение, че идеята ни се ползва със стопроцентова подкрепа. Тя ще бъде многофункционална зала, в нея ще се провеждат всички видове спортни състезания. И не само. Залата ще работи подобно на „Арена Армеец“ – спорт, култура, сцена. Примери могат да ни бъдат също и Пловдив, Благоевград, Самоков, Ботевград, Русе. А ние изоставаме. „Арена Плевен“ е личен мой приоритет. Кауза на моя мандат.

- Обещавате, че градът на Тереза Маринова ще има писта за лека атлетика на световно ниво?

- Да. Макар че трябва да отбележим и нуждата от рехабилитация на лекоатлетическия коплекс до стадиона в града. Леката атлетика е движение. А движението е здраве. Това е пътят за развитие на Плевен. И най-важното – за преодоляване на демографската криза от която е сериозно засегнат нашият регион.

Източник: NOVINI.BG