Гражданско неподчинение на жп гарата в Пловдив

  • 21 май 2014, 10:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 537c8079bf56a

Търговци и синдикалисти обявиха гражданско неподчинение срещу затварянето на подлеза на жп гарата в Пловдив. Протестът е провокиран от предприетите мерки за обезопасяване на съоръжението. Тази сутрин бе направен опит да бъде изграден тунел за преминаване на пешеходците и пътниците, но търговците не позволиха това, съобщи Дарик.

Протестиращите се тревожат, че ремонтът може да се окаже пагубен за бизнеса им. Те се противопоставиха на плановете на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) за затваряне на подлеза още преди празниците. Тогава гражданите блокираха за кратко мястото и предупредиха, че действията им може да прерастнат в гражданско неподчинение."Затварят целия подлез и правят укрепления като купол, а ние продължаваме протеста, тъй като това са действия на самоуправство", каза днес лидерът на пловдивската структура на КТ "Подкрепа" Атанас Кръстев. По думите му, правата на търговците са нарушени, тъй като те имат граждански и търговски отношения, които не могат да изпълняват.


"Ние, търговците се организирахме и направихме гражданско неподчинение със съдействието на синдикатите. Нашият адвокат внесе жалба в НКЖИ срещу действията им, защото има съдебно дело във Върховния касационен съд, което не е приключило. Има психологически натиск върху нас, принуждават ни сами да напуснем търговските обекти, а не че ще се прави ремонт. Предните заграждения стояха 1 месец, без нищо да се прави", заяви представителят на търговците Петър Гаджев.


Синдикалисти и търговци бяха предупредени писмено от полицията да не пречат на монтирането на съоръженията.


На мястото има служители на охранителна и транспортна полиция.


* Още новини от Пловдив четете тук.