Гражданско поклонение в историческата местност Пази мост край Ловеч

  • 26 декември 2018, 13:59
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium pazi most

Гражданско поклонение в историческата местност Пази мост край Ловеч ще има на 27 декемрви. Началото е от 11:00 ч. , организацията е от Община Ловеч.

Събитието предвижда поднасяне на цветя и беседа по повод историческата случка.

На това място преди 146 години на 26 декември става съдбовната среща на Васил Левски и Никола Цвятков с двете турски заптиета. Изследователите твърдят, че от тук започват поредицата  случайности, довели да залавянето на Васил Левски.

Край местността Пази мост двамата революционери били изненадани неприятно от две турски заптиета на коне. Левски се отбива встрани от пътя, за да не личи, че са заедно. При срещата, която станала при Пази мост, старшият стражар Али Чауш попитал Никола накъде отива и като чул, че пътува за Търново, го разпитал за другаря му. Заптието попитало Левски кой е и къде отива. „Отивам на лозето си да броя колко кола боклук са стоварили” – отговорил Левски и добавил: – „Аз тебе те познавам, ти не ма ли познаваш? Аз съм от Ловеч.” Стражарите си тръгнали към Ловеч, без видимо да се интересуват повече от пътниците.

За случката има различни интерпретации. Привържениците на тезата за предателството не отдават значение на срещата при Пази мост. За тях потерята в Къкрина е знаела отрано кого ще залови.

За опонентите им случката е ключова. Според тях заптиетата са се усъмнили в думите на Левски и са поостанали на моста. Може би думите на Левски са подбудили подозренията на старшия жандарм. Християнин, който на връх Коледа е тръгнал да провери колко каруци оборска тор са му стоварили... Левски твърди, че е от Ловеч, а Али Чауш не го познава. Осъзнават, че са излъгани, връщат се в Ловеч и докладват на каймакамина. Той лесно съобразява къде да прати потерята – толкова окъснели пътници могат да отседнат само в Къкрина. Подозрения карат заптиетата да направят проверка. Рано на следващата сутрин те залавят Левски в Къкринското ханче.