Грешките са необходими, полезни като хляба и често красиви. Пример – кулата в Пиза

  • 14 април 2019, 09:41
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%b4%d0%b6%d0%b0%d0%bd%d0%b8 %d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b8

Колко ли усмивки върху лицата на деца е подарил фантазьорът Джани Родари с любимите книжки "Приключенията на Лукчо", "Джелосомино в страната на лъжците", "Приказки по телефона" и много други. Вече няколко поколения тези весели истории оживяват под писеца на най-големия италиански автор на детска литература. Днес се навършват 39 години от неговата смърт.

Роден е през 1920 г. в малък италиански град. Баща му умира рано, а Родари расте слаб и болнав. В игрите той по-скоро наблюдава своите връстници, вместо да се включва. Въпреки трудното си, тъжно и неизживяно детство писателят посвещава живота си да забавлява най-малките читатели. 

През 1970 г. е удостоен с най-престижното отличие за детска литература - наградата "Андерсен", превръщайки се в известен и обичан писател на детска литература по целия свят.

Ето някои от най-запомнящите се мисли на Джани Родари:

"Грешките са необходими, полезни като хляба и често красиви. Пример – кулата в Пиза."

"Изключването на телевизора с цел четене на книга кара децата да намразват четенето."

"В страната на лъжите истината е болест."

"Сълзата на детето тежи по-малко от капризен вятър, но сълзата на гладното дете тежи повече от цялата Земя."

"Вярвам, че приказките, стари и нови, образоват ума. Приказката е мястото на хипотезите. Тя може да ни даде ключовете, за влезем в реалността по нови пътища и помага на детето да научи за света."