Грузия вече има почетно консулство в Благоевград

  • 15 март 2019, 18:06
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%b3%d1%80%d1%83%d0%b7%d0%b8%d1%8f

Почетно консулство на Република Грузия отваря врати в Благоевград. По този повод бе организирана тържествена среща в зала „22 септември“, на която присъстваха кметът на града - д-р Атанас Камбитов, посланикът на Грузия в България - Н. Пр. Тамара Лилуашвили, Юлий Нушев – почетен консул на Грузия, Темиртай Избастин – посланик на Казахстан, Владимир Воронкович – посланик на Беларус,  президентът на АУБ - Стивън Съливан,  гости и граждани.

„Само преди няколко месеца с Н. Пр. Юлий Нушев започнахме да обсъждаме идеята за  почетно консулство, а днес то вече е факт.  Изключително съм радостен, че това се случи. Благодаря на всички, които съдействаха. В момента ние продължаваме една добра традиция с повече от 50-годишна история. През 1964 година Благоевград се побратимява с Батуми. Това е един от първите градове, побратимени с нашия град. Продължаваме да развиваме, да надграждаме нашите отношения. Това е второто консулство, имаме и консулство на Р Казахстан. В Американски университет учат 26 студенти от Грузия, а ролята на консулството е да им съдейства, както на тях, така и като цяло на грузинските граждани в България. Вярвам, че откриването на консулството ще доведе до тласък на развитието и на бизнес отношенията, и в промяна на култура и всичко, което съдейства и спомага за развитието на двустранните отношения“, каза кметът Камбитов.

От своя страна Н. Пр. Юлий Нушев благодари за съдействието на община Благоевград.

Почетното консулство на Р Грузия се намира на ул. „Митрополит Борис“ № 17, а работното време ще бъде от 09.00 до 18.00 часа в делнични дни.

Церемонията по официалното откриване на почетното консулство завърши с красиво изпълнение на Ансамбъл „Пирин“, който представи родния фолклор.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!