Губернатор презентира Пиринско на датския посланик

  • 15 март 2019, 14:46
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium 2019 03 14 1

Областният управител и заместник областният управител на Благоевградска област - Бисер Михайлов и Иван Стоянов, се срещнаха с посланика на Кралство Дания  - Н. Пр. Сьорен Якобсен.

В Областна администрация бяха обсъдени възможностите за инвестиции от датска страна на територията на региона. Михайлов отбеляза, че вече има датска компания, която развива успешно своя бизнес в Благоевград - пивоварната „Карлсберг“.

Посланикът акцентира на факта, че все повече датски компании са инвестирали в различни сфери на родната икономика и този брой продължава да расте, обсъдиха се и възможности за установяване на по-тесни връзки между област Благоевград и Дания.

От своя страна областният управител посочи възможностите за развитие на региона, като отбеляза важното стратегическо място на областта, през чиято територия преминава международен коридор, изграждането на автомагистрала „Струма“, която е част от Трансевропейската транспортна мрежа, свързваща Централна Европа с тази част на континента и която несъмнено допринася за по-динамичното развитие на района, тъй като има важно социално-икономическо значение.

Посланикът на Кралство Дания бе запознат и с възможностите за развитие на културния, историческия, винения, планинския и спа туризма в региона, които ще допринесат за развитието и разгръщането на просперитета и на по-малките населени места.

Бисер Михайлов запозна Н. Пр. г-н Сьорен Якобсен с възможността за съвместни програми за обучение на студенти, тъй като в Благоевград има два университета – Югозападен и Американски. Посланикът подчерта, че знае доста за богатото културно и историческо наследство на Пиринския край.