Губернаторите на Кърджали на среща с министър Петкова за "Ерма река"

  • 07 декември 2017, 16:16
  • Default profile Автор Ирина Ангелова
Medium %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%b0 %d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b0

РЗИ Кърджали днес отмени забраната, след като и повторните проби от помпените станции в Бенковски, Крилатица 1 и 2, Фотиново, Островец и Загорско не показаха отклонение от стандарта на питейната вода. В продължение на 10 дни водата от река Върбица, която ползват жителите на 50 села в общините Кирково, Момчилград и Джебел, бе негодна за пиене във връзка със замърсяването на питейната вода от хвостохранилището „Ерма река“ край Златоград.

В тази връзка днес областните управители на Кърджали Никола Чанев и Смолян Недялко Славов проведоха среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Обсъден е вариант за изграждане на пречиствателна станция на депото за минни отпадъци.

Съоръжението е от язовирен тип и органът, който трябва да се произнесе по компетентност е енергийното министерство. Като превантивна мярка срещу нови замърсявания по предписание на екоинспекцията е започнала и корекция на коритото на Ерма река. На 13 декември в Смолян ще бъде извършена комплексна междуведомствена проверка от експерти на всички институции, отговорни за решаването на проблема.

Гласувайте за "Кмет на годината" за мандат 2015-2019 ТУК!