Гърци изкупуват по-скъпо гроздето в Пиринско

  • 24 август 2016, 16:21
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium a0bfed91f25d42affdd842c70164f44d

грозде

Лозарите в общините Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич разчитат и на гърците, за да продадат гроздето си. В последните години винпромите почти не вземат от продукцията на стопаните, тъй като имат свои собствени насаждения с лозови масиви.

Добивът от грозде като цяло тази година ще е по-нисък от миналата година, но това ще е за сметка на качеството, което ще е по-високо, казва кметът на санданското село Катунци – Иван Коричков. Заради много дъждове тази година и високите температури болести нападнали лозята в региона. Наложило се лозарите да пръскат много често и да увеличат разходите си. Затова сметката им ще излезе на минус, ако дадат гроздето си на цена под 60 стотинки за килограм.

Тук най-разпространеният сорт е „Широка мелнишка лоза”, който преди 3 години удари дъното и се продаваше за 35-40 стотинки за килограм. Преди две години пък многото дъждове и болестите съсипаха лозовите насаждения, загубите бяха над 50%, а на места – 80-90%.

„Винпромите и да купят някакви количества, то те не дават добра цена. Принудени сме да продаваме на дребно на хората, които пък нямат достатъчно пари да плащат скъпо. Идват и гърци да изкупуват гроздето ни”, казва Йордан Халачев, лозар от с. Катунци. Най-често продукцията им изкупуват прекупвачи от Кюстендил, Перник, София, Враца. Пълнят микробуси с плода и го препродават по-скъпо.

Не липсват и клиенти, които вземат грозде за собствена употреба – да си направят вино и ракия. Те идват с леки коли, пълнят по 200-300 килограма, понякога и по половин тон. „Повечето хора в района разчитат на допълнителни доходи от гроздето. Дано има достатъчно купувачи. Разчита се основно на търговци и на частни леца”, казва кметът Иван Коричков.