Гърция отвори "Илинден - Ексохи" за камиони

  • 08 септември 2020, 07:53
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium tirove 758x569

Гърция започна да пропуска от полунощ на 8 септември превозвачи през ГКПП "Илинден - Ексохи".

Според официално оповестеното решение на министрите на здравеопазването и на инфраструктурата и транспорта на страната се разрешава преминаването на камиони за превоз на стоки, като в превозното средство трябва да има само един водач, се казва в съобщение на българското министерство на външните работи.

Водачите трябва да попълнят Формуляр за локализиране на пътници (PLF), който е необходимо да бъде подаден най-малко 24 часа преди влизането в страната, но няма изискване за отрицателен тест за COVID-19.

Пропускането на водачите става само след представяне на QR код за влизане на територията на Гърция.

Припомняме, че МВнР подкрепи исканията на българските превозвачи за възстановяване на свободното движение на хора и стоки, като не е спирало да настоява пред гръцките власти за това. За това настоява лично пред гръцкия си колега Никос Дендиас и вицепремиерът Екатерина Захариева. По въпроса за отварянето на ГКПП ДИлинден Ц ЕксохиФ в МВнР бяха проведени няколко срещи с представители на гръцкото посолството у нас, а от мисията ни в Гърция отправяха нееднократно искането на българската страна пред гръцките институции.