Хайки на данъчните и в зимните курорти

  • 22 декември 2016, 18:15
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium bansco 6

 

[caption id="attachment_93190" align="aligncenter" width="810"]bansko-ski НАП и МВР ще правят денонощни проверки в Банско, Разлог, Боровец, Пампорово, Велинград и Чепеларе.[/caption]

Масирани проверки започват данъчните в курорта Банско през зимния сезон. Това стана ясно на срещата в четвъртък в града под Тодорка между представители от Националната агенция за приходите, полицията и туристическия бизнес. Целта бе да се запознаят местните предприемачи в сферата на туризма с всички изисквания към тях и какво предстои като контрол и инспекции.


В курорта дойдоха директорът на Териториална дирекция на НАП- София Илияна Христова и шефове на приходната агенция. Категорично бе заявено, че ще се инспектира дали туристическите и търговските обекти работят законно, както и дали не нарушават разпоредбите за търговската дейност. Проверките ще се извършват седем дни в седмицата на 24-часов работен режим.


Зам.-директорът на дирекция „Контрол” към НАП-София – Пламен Димитров, подчерта, че от началото на следващата година стартира кампания съвместно със служители на МВР на територията на общините Банско, Разлог, курортите Боровец, Пампорово, общините Велинград и Чепеларе.  Той допълни, че обект на инспекциите ще бъдат всички търговски обекти. Нарушения се допускат от всякакво естество, но най-вече са за неиздаване на касов бон и неосигуряване на наетия персонал. Димитров уточни, че в обекти, в които не се използват фискални устройства или устройството не е свързано дистанционно с НАП и не отчитат приходите си, ще бъдат запечатване.


Директорът на ОД на МВР-Благоевград Николай Хаджиев разкри, че ще оказват необходимото съдействие в случаите, когато се констатира нарушение, и допълни, че там, където може да се документира престъпление, ще се включи и прокуратурата. За целта ще бъде създаден координационен център за съвместна работа на МВР и НАП, който ще функционира  от 08:00 до 00:00 часа.


Според част от присъстващите  представители на местния туристически бранш срещата е била с назидателен характер. Според тях е трябвало да разговарят с повече експерти, за да знаят закона, а не сами да се запознават с изискванията.


Данъчните имаха подобни акции по морските курорти през лятото. След тях те отчетоха рекорден оборот от 5 млрд. лв. , като само във Варна и Бургас бяха събрани с 40 млн. лева повече ДДС през трите пикови месеца.