Хаосът с мерките обърква лекари и граждани

  • 25 юни 2020, 15:33
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium %d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f %d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0

Наблюдаваме хаос в нормативната база, която разписва какви мерки да се взимат в извънредна епидемична обстановка. Липсата на ясни правила: кога се носят маски, при какви условия да се спазва социална дистанция, кога да се въвеждат други по-строги мерки и при какъв брой заразени се предприемат съответните стъпки води до объркване в гражданите, а и в лекарите. Така коментира пред Kmetа.bg  Мария Петрова, адвокат по медицинско право, зачестилото недоволство от страна на медици и граждани към мерките, които здравният министър периодично обявява и които понякога си противоречат. Въпросът, който хората задават най-често е защо при малък брой заразени имаше строги мерки, а при толкова голям брой диагностицирани с Ковид-19 мерките са разхлабени. Според Петрова на тези въпроси трябваше да има отговор в един сериозен анализ, който да предшества въвеждането на извънредната епидемична обстановка.

Петрова смята, че колективната оставка на част от лекарите и медицинския персонал във велинградската болница, които твърдят, че указанията на здравното министерство са неясни, e разбираемо. От болницата заявиха, че указанията на здравното министерство са, че след извънредното положение болните от Ковид-19 трябва да се лекуват само в инфекциозни отделения, а такова в болницата няма, няма и специалисти, които да помагат на хора с тежка дихателна недостатъчност, затова подават колективна оставка. 

Петрова коментира и съобщението на столичната университетска болница „Св. Анна“, че няма да приема повече заболели от Ковид-19, защото местата вече са заети. Като оставим настрана въпроса дали една такава голяма болница трябва да отделя само 35 легла за болни от Ковид-19, виждаме, че всички опасения, че здравната системата няма да издържи, ако болните станат повече, започват да се сбъдват. Освен заради объркващите наредби и заради факта, че има недостиг на обучени медицински кадри, допълни Петрова.

Адвокатът по медицинско право подчерта, че трябва да има публични протоколи от заседанията на Националния оперативен щаб, за да е ясно как се взимат решенията. А такива няма.