Харисън Форд - между дърводелството и "Индиана Джоунс"

  • 13 юли 2019, 09:42
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d1%84%d0%be%d1%80%d0%b4

Звездата от "Междузвездни войни" и "Индиана Джоунс" Харисън Форд днес празнува рожден ден. Роден е на 13 юли 1942 г. в Чикаго. След като учи за кратко актьорско майсторство започва да се снима в телевизията. Получава обаче малки роли и признава, че не е доволен от себе си. Не постига някакви особени успехи, изгубва вяра в себе си и се отказва от актьорството. Решава да се отдаде на дърводелството. Така няколко години изкарва прехраната си с другата професия. 

Звездата на Харисън Форд изгрява през 1977 г., когато става световно известен. Джордж Лукас го кани в "Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда" и от големия екран той става един от любимците на хората по света. В края на 80-те се снима и в "Апокалипсис сега" на Франсис Форд Копола, заедно с Марлон Брандо, Мартин Шийн, Лорънс Фишбърн, Денис Хопър и др.

Харисън Форд оставя алтернативното си занимание - дърводелството и се отдава на киното. Година след  "Междузвездни войни: Епизод V – Империята отвръща на удара" излиза "Индиана Джоунс: Похитителите на изчезналия кивот" на Стивън Спилбърг, където му е поверена главната роля. Следва "Блейд рънър" на Ридли Скот през 1982 г., а през 1983 г. излиза и "Междузвездни войни: Епизод VI – Завръщането на джедаите". През 1984 г. по екраните тръгва "Индиана Джоунс и храмът на обречените" отново на Спилбърг.

В края на 80-те Харисън Форд участва още в "Безумецът" (1988) на Роман Полански, "Работещо момиче" (1988) на Майк Никълс, със Сигорни Уивър, Мелани Грифит, Алек Болдуин и др. и "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход" (1989) с Шон Конъри.

90-те години започват с "Невинен до доказване на противното" и "Относно Хенри" с Анет Бенинг. През 1992 г. излиза "Патриотични игри" на Филип Нойс, със Самюъл Джаксън. Година по-късно е премиерата на "Беглецът" с Томи Лий Джоунс, а през 1995 г. излиза филмът на Сидни Полак "Сабрина" с Джулия Ормънд.

През 1997 г. Харисън Форд си партнира с Брад Пит в "Жив дявол", а същата година излиза и екшън драмата "Еър форс едно" с Гари Олдман, Глен Клоуз и др. Година по-късно е премиерата на "Седем дни, седем нощи". Следват заглавия като "Прозрачно минало" (2000) на Робърт Земекис, с Мишел Пфайфър, "К-19"(2002) на Катрин Бигълоу, с Лиъм Нийсън, "Индиана Джоунс и кралството на Кристалния череп" (2008) на Стивън Спилбърг, с Кейт Бланшет и "Crossing Over" с Рей Лиота. Засега последните филми с Харисън Форд са "Extraordinary Measures" (2010) и "Сутрешен блок" (2010) с Даян Кийтън и "Каубои и извънземни" (2011).