Хасковлийка се върна в родния си град след 75 г. отсъствие

  • 26 април 2019, 08:56
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%a1%d0%b0%d1%80%d0%b0

Хасковлийка се върна в родния си град след 75 години отсъствие. Кметът Добри Беливанов посрещна Сара Бенбасат. Семейството й е напуснало Хасково през 1944 г. Тя е живяла в Израел и САЩ, до пенсионирането си е работила като компютърен специалист.

„Очарована съм от Хасково, това е най-красивия град на света! Не съм си го представяла дори така“, каза Сара Бенбасат. Тя се просълзи когато кмета й подари копие на Статуята Св. Богородица с Младенеца.

Сара Бенбасат има малко спомени от Хасково, според нея голяма част от това, което си спомня, всъщност са разказите на майка й Рашел и баща й Симанто Бенбасат. Баща й е бил фармацевт, имал е аптека на мястото на сегашния Регионален исторически музей. Напускат града, когато тя е на 4 години.Много вълнение предизвикаха у Сара и данните за нейното семейство, които й бяха предоставени от отдел „ГРАОН“. След 75 години тя си спомни улицата на която е живала-"Драгоман".Сара Бенбасат бе придружена от Аврам Ниего, най-възрастният хасковлия от еврейски произход, както и от членове на нейното семейство.