Хасково победи Бургас за централата по трансгранично сътрудничество

  • 15 май 2014, 15:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5a3fa74355

Седалището на Съвместния технически секретариат (СТС) по Програмата за Трансгранично сътрудничество между България и Турция остава в Хасково.

Позицията на Хасковска област и за следващия програмен период 2014-2020 г. бе успешно защитена от областния управител Кадир Исов в Министерството на Европейските въпроси на Турция по време на второто заседание на Съвместната работна група за разработване на Програмата, което се проведе в Анкара. Един от важните въпроси на заседанието бе именно местоположението на СТС, след като и област Бургас кандидатства седалището да бъде позиционирано на нейна територия.


Мотивите за това, представени от зам.-кмета на Бургас и представител на Националното сдружение на общините Атанаска Николова, бяха, че Бургаска област има по-голям потенциални от към бенефициенти, които биха пестили време и средства от позиционирането на секретариата в морския град, както и по-добрата инфраструктура от тази на Хасковско.


Губернаторът на Хасково Кадир Исов обаче извади контра аргументи,
като един от основните му мотиви е съобразяването с два от основните принципа на програмирането на ЕС: "Насоченост към резултати" и "Осигуряване на устойчивост".


Друг от акцента в аргументите му да нелеките административни процедури по юридическото и фактическото обособяване на Секретариата. Той е капацитет за 10 работни места. По настоящем в него работят 6 служители, които са преминали множество специализирани обучения и са придобили голям практически опит в областта на трансграничното сътрудничество.


Най-големият брой потенциални бенефициенти не са структурирани на територията на област Бургас, посочи още в мотивите си г-н Исов. Според статистиката, кандидатите от област Хасково за трите покани по програмата са повече от тези от Бургас. Освен това в транспортно отношение Хасково е по-бърза за достигане дестинация от Бургас от бенефициентите от област Одрин и равно отдалечена от областите Къркларели и Ямбол. Исов посочи още, че с изграждането на АМ " Марица" времето за пътуване ще се съкрати още.


След изслушване на доводите, Съвместната група реши, че предвид на устойчивото развитие на програмата и установените ползотворни връзки, местоположението на СТС остава в Хасково.


*Още новини от Хасково четете тук