Хасковски гимназисти получиха признание от БАН

  • 04 ноември 2014, 11:15
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5458b3c7bf311

Възпитаници на Астрономическа обсерватория при „Младежки център” – Хасково завоюваха призовото място в Първата сесия на Ученическия институт на Българска академия на науките.


Спечелилият проект е под заглавие „Н алфа и нашето Слънце” с автори Виктория Мирчева и Байрям Байрямали. Двамата са единадесетокласници от ПМГ „Акад. Боян Петканчин, а научен ръководител на наградената им разработка е Йоанна Кокотанекова.


Хасковските гимназисти са пуснали проеката си в конкурс за ученици в различни области на науката, обявен от БАН по повод 145 годишнинатана Академия. Досега този конкурс се е провеждал само в областта на математиката и информатиката.


Първият етап на конкурса е задочен, като учениците е трябвало да изпратят своите проекти до Академията. Проектът на младите хасковски астрономи е получил максималния брой точки от рецензията и така те получават шанс да участват в устната защита пред комисията от БАН в област „Физика и астрономия”.


Трудът на Виктория и Байрям освен че печели първо място, спечели за създадетилет си и подкрепата на Института по астрономия на БАН в бъдещето им развитие чрез осигуряване на стаж, участие в семинари и конференции, европейски и национални проекти и професионални консултации.