Хелоуин в Баткунската крепост припомня забравени истории

  • 26 октомври 2020, 13:00
  • Default profile Автор Джейн Димитрова
Medium 4

Баткунската крепост в пазарджишкото село Паталеница ще приюти духа на Хелоуин на 31 октомври.

Група от ентусиасти, живеещи в селото, което през 1955 година се обединява с близкото Баткун, са решили да пошумят около окаяното състояние на културната ценност с регионално значение. 

Мястото, определено за дансинг, ще бъде близо до развалини, където преди повече от 600 години е имало две църкви. А луната точно тогава ще бъде в пълнолуние, за да допринесе за атмосферата на събитието.

Османската войска и нейните пълководци близо 70 години са живели в най-голямата и значима крепост в региона - Баткунион.

По времето на комунистическото управление на България е взето решение върху „блестящия и богат“ Баткунион да се построи Дом за сираци – сиропиталище. Този дом е давал подслон и работа на много хора, но през 1997 година престава да съществува, сградите му са оставени без надзор и грижа и днес са се превърнали в нещо като макет от филм на ужасите. 

Така всъщност се ражда и идеята за провеждането на Хелоуин в сиропиталището на Баткунската крепост - събитието се организира в социалните мрежи и кани всички любопитни граждани да се запознаят с историята на превзетата преди 648 години от османските нашественици българска крепост. 

Началото е обявено за 16:00 часа.

„Всеки е добре дошъл. Няма вход. Мястото е диво, има прекрасна гледка към Родопа планина, Пазарджишкото поле, Средногорието и Балкана. Препоръчително е да сте се маскирали, защото все пак ще празнуваме Хелоуин. Ще ви покажем малкото останали крепостни стени, ще търсим къде точно са били двете църки, в които са се молили древните баткунци, ще видим огромните иманярски ровове, както и самите очертания на крепостта. Добре сте ни дошли, събитието е абсолютно самодейно и непретенциозно – ще има тиквени фенери, много свещи и сладкиши“, разказват организаторите. 

Някои от тях вече имат костюми на вампир и средновековен магьосник. Магическата му пръчка е изработена от сръчни майстори в Пазарджик.

Когато идеята започва да се разпространява сред местното население, някои от хората изразяват недоволство на предоставянето на "сцена" за празниците на други култури. С времето обаче приемат събитието и осъзнават, че това ще бъде и поглед към българската история.

Баткунската крепост има още много любопитни истории за преоткриване, свързани с древни кръстоносци, бунтове, царици и царе, дали името на Паталеница, които ще бъдат разказани на място.

Някога тук са се намитали стари български църкви.

Снимки: Личен архив/Павел Гълъбов

Финалът на националния конкурс „Кмет на годината“ 2020 наближава. Гласувайте за своя кмет до 29 октомври на kmetnagodinata.bg.