Хераклея Синтика - по-голяма от Античния форум в Пловдив

  • 19 май 2019, 11:56
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%a5%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%bb%d0%b8%d1%8f

Вече няма как туристите да объркат пътя към античния град Хераклея Синтика. От няколко дни в района на петричкото село Рупите е поставен огромен билборд. Върху него е изписано името на дредното селище, изобразени са и някои от най-големите открития на археолозите в него.

Интересът към историческия обект се увеличава с всяка изминала година. Посещават го и български, и чужди туристи. В Хераклея Синтика екип археолози, начело с доц. д-р Людмил Вагалински, се натъкнаха на най-масивното градско строителство у нас от 3-4 век след Христа. Открити са форум, базилики, магазини и светилища. По своята дължина форумът е по-голям от този в Пловдив. Строителството е извършено в периода 270-350 година след Христа, има силно изразени елинистически традиции. Никъде в България няма така плътно изградена архитектура – базилика, стъпала, форум, магазини, светилища, пак стъпала и отново базилика.  

В музея на открито в Хераклея Синтика посетителите могат да разгледат специално създаден лапидариум - място, където са подредени камъни с археологическо значение — статуи, каменни плочи с епиграфски надписи, архитектурни детайли като колони, фризове, капители, корнизи. Там е и надгробният паметник от края на втори век на Касандър – търговец, убит и ограбен преди да се върне в родния си град. Туристите ще видят и епиграфският паметник на Есхиниан отпреди 1850 години, който бил щедър дарител на Хераклея Синтика.