Хижата под Ком пострада заради отнесени от бурята дървета

  • 28 ноември 2018, 14:50
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Hija kom nova

Хижата под Ком пострада заради отнесени от бурята дървета. В нощта срещу вторник силен вятър, почти торнадо, отнесе покрива на най-голямата хижа под връх Ком – „Ком”. Изчезнаха керемидите, гредите, обшивките от 250 кв. м от покривната конструкция. Хижарите призоваха доброволци да дадат парични дарения за закупуване  на материали за нов покрив, както и да се включат в работата за изграждането му. Какво се случва в тази сложна за хижата обстановка? За Kmeta.bg отговори хижарят Георги Величков.

- Г-н Величков, озоваха ли се любители на планината на вашия зов за помощ? С кого възстановявате покрива?

- Да, още във вторник през деня при нас в планината дойдоха 15 души. Има един планинар от Варна, един – от Русе. Останалите са от района, повечето от Берковица. В сряда ни помагат 10 души. За намаляването допринесе падналият през нощта сняг, който е 30 – 40 см. Той направи пътя до хижа „Ком” трудно проходим. Имаме и парични дарения, те постъпват по сметката на туристическото дружество, която може да се намери в интернет.

- В района има още хижи, само вашата ли пострада?

- Да, само хижа "Ком" – нова. Старата хижа "Ком” и хижата на общината, бивш профилакториум, работят. Те не са засегнати от торнадото.

- Защо само хижа "Ком" е ударена от силния вятър?

- Защото тя се оголи. Край нея растяха големи борове, които поемаха силата на бурите. Те първи бяха унищожени преди време от тях. От техните паднали стволове бяха добити 300 куб. м дървен материал. Сега хижата е сама срещу вятъра.

- Как започна сезонът? Имате ли заявки за нощувки през следващите дни?

- Имаме. В събота и неделя тук се събират мотористи от цяла България. Идват и рокери от Сърбия и Хърватия. Те си закриват сезона при нас. Заети са всички 120 легла. На 7 декември при нас пристигат 100 студенти да празнуват 8 декември – техният ден. Повечето и други години са го празнували при нас. След това фирми идват колективно, за да празнуват края на 2018 г. и настъпването на новата година. Всички места са заети и за 31 декември. За Коледа все още имаме малко места.

- Заради природата или заради ските идват туристи при вас?

- Зимата основно заради ските. Всички карат ски, след което разпускат на топло в нашия ресторант или спални. Има и нощни спускания, след като пистата се осветява.

- С какво привлича тази писта?

- Пистата се намира току до хижата. Широка е, удобна за напреднали и начинаещи скиори. Има и два ски-влека, но в момента работи само единият – големият. Върху малкия, който е предназначен за деца, паднаха борове и в момента той не може да се използва.

- Какво струва на туриста престоят в хижа "Ком"?

- 15 лв. е цената на една нощувка. Стаите ни са реновирани, имат санитарни възли. Храната се заплаща според консумацията. Предлагаме всичко, което може да предложи и един ресторант в района. Но хората идват предимно заради красивата зимна природа и карането на ски. В Северозападна България няма друга възможност – мнозина предпочитат тук да карат ски, вместо да пътуват до Боровец или Банско.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!