Хилда Казасян: Всички, които създават - това са будителите днес

  • 30 октомври 2018, 13:55
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium %d0%a5%d0%b8%d0%bb%d0%b4%d0%b0 %d0%9a%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%81%d1%8f%d0%bd

Ден ни дели от големия български празник - Деня на народните будители. Кои са съвременните будители? Измества ли Хелоуин този празник? Как се развива духа и будни ли сме? Отговорите на тези и още въпроси научихме от родната джаз певица Хилда Казасян. 

- Г-жо Казасян, какво означава за вас празника на будителите? 

- Това е празник, който е изключително важен. Празник, с който да се подсетим не само за миналото, но и за сегашно време. Има много хора, които са будители днес. Те са около нас, те са хората, които познаваме и това е изключително важно, защото това действа много стимулиращо както на нас, така и на по-младите - нашите деца.

- Кои са днешни будители?

- Толкова години говорим единствено и само в минало време. Сега е пълно с талантливи хора, които се занимават с изкуство, които пишат, творят, въпреки трудностите, заради които пък други само мрънкат. Всички тези, които създават - това са будителите в днешно време. Важните хора са тези, които създават. Тези, които определят културата ни и науката.

- Знаят ли младите какъв празник е 1 ноември и неговото значение?

- Много зависи от средата, в която са отраснали. Моето дете, например, знае. Благодарение именно на днешните будите, които се наричат "будители" точно, за да събудят духа. А духът всъщност е най-важното нещо. 

- Как ще коментирате другият модерен празник Хелоуин, който от няколко години се отбелязва и на много места и у нас?

- Това са празници за децата. Те обичат да има празници и в този смисъл не приемам тези крайности. Денят на будителите и Хелоуин - едното няма нищо общо с другото. Едното не пречи на другото. Това по никакъв начин не означава, че в училище щом празнуват Хелоуин - няма да празнуват празника на будителите на следващия ден.

- От кой зависи да се поддържа интереса към българския празник?

- От родителите, будителите, от училите. Всички учители не са ли будители? Има преподаватели, които са се превърнали в муза за децата. Това не са ли днешните будители? Един истински добър учител, ако не е будител - кой е тогава?

- Будни ли сме?

- Отдавна спрях да обобщавам нещата. Не можем да кажем "народа ни". Моята среда са хора, които са будни, които се интересуват и намират начин да провокират духа им да се развива. В коя посока е въпрос на личен избор.