Хиляди кукери от 5 държави гонят злото от Ямбол

  • 25 февруари 2020, 11:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 4

Звънци, хлопки и чанове ще ехтят в Ямбол на 29 февруари и 1 март. Хиляди кукери ще гонят злото, украсени с разнообразни маски – килимяшки, килефи, гугли, ликове, сурати, като ще впечатлят жителите и гостите на града.

Двадесет и първото издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“, организиран от Община Ямбол и Община Тунджа, събира 50 групи от страната и  чужбина. Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата. Хиляди са участниците в атрактивното шоу.

Маскарадните дефилета са в двата почивни дни и започват в 10:00 часа. Групите ще дефилират  на двете сцени в градския парк – „Кукерград“ и „Кукерово“.

Почитателите на българските народни традиции ще могат да видят групи, представящи различни зимни и пролетни маскарадни обичаи от обредния календар: вресовските кукери, „Черните кукери“ от Смядово, джамалите от Кошов, сурвакарите от Батановци, Витановци и Земен, камиларите от Габровница и много други атрактивни групи. Ямболска област -„Земята на кукерите“, е представена от 23 групи от общините Ямбол, Тунджа, Стралджа и Елхово. Чуждестранните групи, участващи във фестивала, са от Русия, Молдова, Турция и Македония.

Съпътстващи събития пък ще има в четвъртък и петък в Ямбол. Детският фолклорен празник „Аз съм кукерче” ще е на 27 февруари, ще има и творчески работилници, където ще се изработват традиционни кукерски маски. Гостите ще могат да видят и детската изложба „Нарисувай ми кукер/и”. Ще има и фотографска тематична изложба. Официалното откриване на фестивала ще е на 28 февруари, петък. Преди него ще се проведат конференция под надслов ”Фолклорът и традициите на сцена”, фотоизложба „Очите на улицата”, ще има и пъстро карнавално шествие.