Хиляди на протест срещу Стратегията за детето

  • 07 септември 2019, 13:23
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 67548209 2835429846532355 1192359891478511616 o

Хиляди родители от редица български градове излизат на национален протест срещу Стратегията за детето. Недоволните са против законодателните промени в социалната сфера, които влизат от 1 януари 2020 г. и според тях застрашават българското семейство.  Акцията е организирана от националната група "Не на стратегията за детето".

Протестът в София започна в 12 часа пред Посолството на Норвегия. В същият час се състоя и протестно шествие до норвежкото консулство във Варна. В Сандански, Пловдив, Ямбол и Благоевград са планирани автопоходи. В Русе - автошествие до Дунав мост. В Бургас и други градове протестните акции са планирани пред общините.

Повод за недоволството са промени в законодателството, които влизат в сила от 1-ви януари догодина. Според родители те са силно повлияни от целите и идеологията на Националната стратегия за детето 2019-2030. Работата по проекта на стратегията беше спряна по разпореждане на премиера Бойко Борисов заради появилите се негативни реакции на част от обществото. Според родители новите законодателни мерки застрашават българското семейство. Опасенията им са свързани например с текстове за извеждане на деца по сигнали. 

Междувременно от социалното министерство разпространиха позиция, че в действащите от 2006-а година текстове, които регламентират основанията на настаняване на дете извън семейството, няма промяна. Както досега, така и след първи януари догодина подобна временна мярка за закрила ще може да бъде предприета единствено с решение на съда, при това само в много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване интереса на детето. Социалните работници и полицията извеждат деца от семейството само ако животът и здравето на детето са застрашени.

Снимката е архивна: facebook.com/pg/Национална-Група-Родители-Обединени-за-Децата