Хиляди на протест в Лондон искат нов референдум

  • 23 март 2019, 16:41
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%bb%d0%be%d0%bd%d0%b4%d0%be%d0%bd

Десетки хиляди хора излязоха на протест в Лондон. Те са против излизането на Великобритания от Европейския съюз и настояват за нов референдум. Задълбочаващата се криза около Брекзит рискува да свали от власт премиера Тереза Мей, пишат световните агенции. 

След три години мъчителни дебати все още не е сигурно как, кога или дори дали Брекзит ще се случи, докато Мей се опитва да намери изход от най-тежката политическа криза във Великобритания от десетки години.

Британският премиер намекна вчера, че може да не върне в парламента през следващата седмица претърпялото вече две поражения нейно споразумение с ЕС по развода, оставяйки стратегията си за Брекзит пред разпадане.

Консервативни медии като The Times и The Daily Telegraph съобщиха, че нараства натискът върху Мей да подаде оставка.

Въпреки че страната и нейните политици са разделени по въпроса за Брекзит, повечето са съгласни, че това е най-важното стратегическо решение, пред което е изправено Обединеното кралство след Втората световна война.

Протестиращите поддръжници на оставането на страната в ЕС се събраха за демонстрацията в района на Мраморната арка до Хайд парк около обяд, преди шествието им да премине покрай кабинета на премиера на Даунинг стрийт 10 и да завърши пред парламента. Въпреки че нямаше официална оценка на броя на протестиращите, репортер на "Ройтерс" каза, че десетки хиляди хора са се събрали още преди официалното започване на събитието.

"Ние дойдохме тук днес, защото се чувстваме така, сякаш бъдещето ни е откраднато от нас. Нашето поколение ще трябва да живее с последствията от това бедствие", коментира 18-годишно момиче. И допълни: "Ще стане по-трудно да си намеря работа. Вече виждате, че много големи компании напускат. Притеснена съм за бъдещето".

Двеста автобуса от цяла Великобритания са били резервирани, за да откарат хората в Лондон за шествието. Петиция за отмяна на Брекзит е събрала около 4 млн. подписа само за 3 дни, след като Тереза Мей каза на обществеността, че "аз съм на ваша страна" за Брекзит и призова депутатите да подкрепят споразумението ѝ с Брюксел.

На референдума на 23 юни 2016 г. 17,4 млн. гласоподаватели, или 52 процента, подкрепиха Брекзит, докато 16,1 млн. души, или 48 процента, подкрепиха оставането в Общността.