Хиляди обикалят пещерите на св. Иван Рилски

  • 12 август 2019, 16:32
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium %d0%a1%d0%b2. %d0%98%d0%b2%d0%b0%d0%bd %d0%a0%d0%b8%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b82

Три места на св. Иван Рилски в Кюстендилско събират туристи и поклонници. Гробът (пещерата) на св. Иван Рилски - на около 5 км на изток от Рилската света обител, пещерата над родното село на светеца - Скрино, и друга (трета) пещера - в местността "Светата вода", на 5 км северно от селцето Гърбино над реса Струма и при Земенския пролом, са местата, които през цялата година събират туристи и поклонници в Кюстендилско. Десетки и на групи са чакащите, които искат да минат през провиралото - цепнатината по отвесните скали. Преминалите се считат за праведни. Наблизо има и достолепен вековен храм.

През август, в деня 18 август, Успението на св. Иван Рилски, до гроба и пещерата се правят поклоннически туристически походи. В близост до църквата и пещерата има изворче (аязмо) с лековита вода, избликнало по молитвите на светеца. А малко пo на изток от него е скалата, от която св. Йоан е отправял молитви към Бога. 

На около половин километър от Руенския манастир над с. Скрино, Бобошевско, пък   се намира пещерата, в която светецът е започнал монашеския си живот и е била първата му обител преди да се пресели към Рилския манастир. До пещерата се стига по пътека, която тръгва от храма на манастира, който днес носи неговото име. От самата пещера е останала малка част, но въпреки това тя е изключително интересен туристически обект. Вълнението да влезеш вътре е неповторимо.

Все повече са посетителите и в пещерата на около 5-6 километра над селцето Гърбино, Кюстендилско, в Риша планина. Тук светецът е пребивавал, отдаден на молитви и пустинничество. При пещератя има и лековит извор, от който туристите отпиват, умиват очите си, палят свещ, присядат на скалите.